joi, 18 aprilie, 2024

Monica Macovei este infranta de Antena 3

Distribuie:

Publicat:

Europarlamentarul Monica Macovei a pierdut, luni, procesul intentat in 2014 postului Antena 3 si ziaristilor Mihai Gadea, Radu Tudor si Victor Roncea.

Intr-o postare pe blogul personal, Victor Roncea, relateaza de ce Monica Macovei a intentat proces nu doar lui, ci si postului Antena 3, precum si altor doi colegi de breasla: Mihai Gadea si Radu Tudor. 
 
Potrivit sursei citate, europarlamentara  a decis “sa dea in judecata trei ziaristi care, conform actului de Chemare in judecata, ar fi regizat o “campanie de presa” prin “acuzatii mincinoase” si “declaratii denigratoare si defaimatoare. (…) In Cererea de Chemare in judecata, inregistrata la Registratura Tribunalului Bucuresti pe 1 august 2014 se arata in ce consta asa-zisa “campanie de presa” “defaimatoare si denigratoare” (sic, din nou): Victor Roncea este “vinovat” ca a postat pe blog un Document folosit la procesul sau de inculpatul Mihai Chitac, fostul Ministru de Interne al lui Ion Iliescu si Petre Roman, in care acesta se apara folosindu-se de o declaratie a fostului procuror Monica Macovei, care afirma, textual, ca la Unitatea de la Magurele, unde a fost trimisa pentru anchetarea protestatarilor arestati in 13 – 15 iunie 1990, “nu a vazut nici un act de violenta”; Radu Tudor era acuzat ca a preluat acest document si l-a insotit de un mic comentariu (Monica Macovei, procuror-anchetator la mineriada din Iunie 1990); iar Mihai Gadea ca l-a prezentat intr-o emisiune”.

In plus, Roncea adauga si faptul ca Monica Macovei a solicitat “despagubiri morale” 10.000 de euro de caciula”.
 
“…procesul s-a incheiat, spre pronuntarea Doamnei Justitii. Care a decis: Monica Macovei ramane ceea ce este – fosta procuroare comunista si procuror-anchetator la Mineriada din 13-15 iunie 1990. Instanta a respins, ieri, 6 iulie 2015, actiunea tovarasei Monica Macovei, ca neintemeiata”, a anuntat, marti, Victor Ronea pe blogul personal. 
 
Monica Macovei, in 2014: I-am actionat in judecata pe colaboratorii turnatorului Voiculescu si Antena 3

In urma cu aproximativ un an, europarlamentarul Monica Macovei relata, pe blogul sau, ca “a actionat in judecata Antena 3, pe Mihai Gadea, Radu Tudor si Victor Roncea, pentru ca au transmis informatii mincinoase opiniei publice, urmarind sa ma discrediteze. Colaboratorii turnatorului Voiculescu au sustinut in mod mincinos ca as fi anchetat oameni la Mineriada din 1990, cand, in realitate, am facut exact opusul, afirmand ca niciunul dintre demonstranti nu trebuie arestat si cerand cercetarea penala a politistilor si procurorilor care au retinut si arestat ilegal demonstranti din Piata Universitatii.
 
Pentru minciunile pe care le-au sustinut, manipuland imagini si texte cu rea-credinta, i-am actionat in judecata pe colaboratorii turnatorului Voiculescu si Antena 3.

Reaua-credinta a acestora este evidenta, pentru ca, inca din anii 90, in spatiul public existau informatii corecte privind activitatea mea in legatura cu Mineriada din 13-15 iunie 1990, care dovedesc exact contrariul celor afírmate de colaboratorilor turnatorului Voiculescu. Documentele si martorii de atunci arata clar ca n-am anchetat pe nimeni din cei retinuti in iunie 1990, dimpotriva, am refuzat si am cerut sa fie eliberati.

Mai mult, cu circa 3 saptamani inainte de afirmatiile mincinoase, pe 18 iunie 2014, am publicat pe blogul personal documente care dovedeau ca am decis scoaterea de sub urmarire penala a unor manifestanti retinuti ilegal in iunie 1990 si ca am cerut verificarea si sanctionarea procurorilor si politistilor care au comis abuzuri impotriva manifestantilor. De exemplu, in 59 de dosare am constatat in scris ca arestarile au fost ilegale si imputabile procurorilor respectivi. Desi aceste documente erau publice, au fost ignorate de cei pe care i-am chemat in judecata.

In timpul Mineriadei, am refuzat sa arestez vreun demonstrant si, ulterior, am emis solutii de nevinovatie pentru oameni arestati in iunie 1990. De exemplu, in dosarul 814/P/1991 am scris: “Nu se poate retine ca manifestantii cu astfel de opinii politice, prin doar simpla lor exprimare au ultragiat, au tulburat linistea celor cu opinii politice contrarii, pentru ca in acest caz s-ar depasi cu mult sfera dreptului penal, intrand in sfera politicului. (….) In dosar nu exista nici o proba contrara, dimpotriva, exista probe in sensul manifestarii linistite, neviolente a inculpatului in exprimarea opiniei sale politice.(…) In raport de cele mentionate mai sus, nefiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii in discutie, (…) vom dispune scoaterea de sub urmarire penala”, scria Monica Macovei, care facea ulterior trimitere pentru mai multe informatii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990, constatarile mele privind ilegalitatile comise de unii procurori si politisti in iunie 1990 si cererea adresata procurorului general de a finaliza ancheta privind Mineriada din 13-15 iunie la o alta postare de pe blogul sau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img