vineri, 26 aprilie, 2024

Motivul principal pentru care relatiile moderne nu functioneaza

Distribuie:

Publicat:

Plecand de la rezultatele ultimelor sondaje, care arata ca relatiile au devenit tot mai tensionate si 42% dintre casatorii se termina cu un divort, expertii au inceput sa examineze motivele pentru care multi dintre parteneri nu mai reusesc sa ramana impreuna.

Eli Finkel, profesor de psihologie la Universitatea Northwestern din Illinois, crede ca partenerii de cuplu ar trebui sa scada drastic asteptarile daca vor vreodata sa se simta cu adevarat impliniti intr-o relatie, scrie adevarul.ro, care citeaza independent.co.uk. 

Vorbind despre noua lui carte, „Cum functioneaza cele mai bune casatorii“, Finkel a explicat de ce perceptia despre casatorie s-a schimbat in ultimii ani, determinand oamenii sa ceara tot mai mult si sa aiba asteptari tot mai mari de la partenerii lor. Psihologul crede ca cele mai mari schimbari ale asteptarilor crescute in ultimii 100 de ani se reduc la presiunile suplimentare cauzate de schimbarile culturale. In plus, fata de prezumtia ca ne vom iubi si adora sotul/sotia toata viata, Finkel explica faptul ca exista o presupunere conform careia acesta ne va ajuta sa ne dezvoltam. 

Astfel, oamenii ajung sa depinda de partenerii lor pentru auto-satisfacere, bazandu-se pe acestia pentru a-i face sa se simta competenti, ambitiosi si atragatori. Lucru care pune prea multa presiune asupra relatiei, sustine Finkel. „Ideea cartii este ca natura schimbatoare a asteptarilor noastre cu privire la casatorie a facut ca mai multe casatorii sa nu depaseasca asteptarile si, prin urmare, partenerii sa fie dezamagiti“, a spus psihologul. 

Finkel sfatuieste partenerii sa petreaca timp de calitate impreuna si sa planifice activitati in asa fel incat sa va asigurati ca ambii se afla pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste asteptarile. Teoriile lui Finkel sunt confirmate de un studiu recent care a examinat consecintele asteptarilor a peste 296 de parteneri. Cercetatorii au descoperit ca multe dintre relatii au ajuns la final din cauza faptului ca asteptarile acestora nu erau satisfacute.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img