vineri, 29 martie, 2024

NASA a observat, in premiera, cum o stea distruge o planeta

Distribuie:

Publicat:

NASA a observat pentru prima data ce inseamna ca o planeta sa fie „devorata” de o stea. E un eveniment spectaculos si memorabil.

Stelele, precum Soarele, pot insemna sfarsitul pentru lumile care le inconjoara si e normal ca (posibil) singurele fiinte din Univers sa fie ingrozite de astfel de cataclisme.

La „doar” 450 de milioane de ani-lumina de Pamant, s-a petrecut un dezastru de proportii cosmice. Pana acum, cand cei de la NASA si-au dat seama ca o stea pe care au studiat-o de cateva decenii, a „inghitit” o planeta vecina.

Este vorba de steaua RW Aur A, veche de „cateva milioane de ani”, adica destul de tanara, spun cercetatorii de la NASA. RW Aur A este studiata de astronomi inca din 1937, iar aceasta expresie evaziva cu privire la varsta stelei demonstreaza tocmai ca este foarte tanara si, implicit, instabila.

Din acest motiv, oamenii de stiinta au urmarit-o constant cu ajutorul telescoapelor pentru a afla cat mai multe despre trecutul ei, dar si despre modul de interactiune cu alte corpuri ceresti.

Una dintre observatii este ca, in cei 80 de ani de cand este studiata, lumina stelei s-a diminuat treptat. In 2011, procesul s-a accentuat, mai frecvent si pe perioade mai lungi.

Cercetatorii au observat aceste caracteristici cu ajutorul telescopului de la Observatorul Chandra care „simte” razele X emise de stele. Acesta a fost inaugurat in 1999 si este atat de sensibil, incat poate detecta chiar si cele mai slabe raze X emise de stelele tinere.

De regula, stelele tinere precum RW Aur A sunt inconjurate de discuri subtiri de resturi de corpuri ceresti si gaze, care altereza intensitatea razelor X pe care le emit. Cu ajutorul telescopului Chandra, NASA este capabila sa observe din ce materiale sunt formate acele discuri, iar un studiu recent arata ca in jurul lui RW Aur A se afla o mare concentratie de fier, mult peste nivelul inregistrat de-a lungul timpului.

Prin urmare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca resturile neobisnuite din jurul stelei sunt rezultatul coliziunii acesteia cu o planeta. Fierul nu este prezent decat in nucleul planetelor solide, deci asta ar fi cam singura explicatie.

Daca datele au fost interpretate corect, este pentru prima data cand NASA a descoperit o coliziune intre o planeta si o stea, iar rezultatul nu e deloc imbucurator. Dupa cum era de asteptat, o planeta, chiar si una din metale, n-are nicio sansa in fata unei masei gigantice de foc.
 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img