vineri, 29 martie, 2024

Nasterea a peste 5 copii poate creste riscul bolii Alzheimer

Distribuie:

Publicat:

Femeile care dau nastere la peste 5 copii sunt supuse unui risc cu 70% mai mare de a dezvolta Alzheimer mai tarziu in viata decat femeile cu mai putini copii, potrivit unui nou studiu la care au participat peste 3.500 de femei din Coreea de Sud si Grecia. Chiar si femeile care nu sufereau de dementa si care au nascut peste 5 copii au avut rezultate mai slabe la un test cognitiv frecvent folosit.

Studiul a analizat numai femeile cu varsta de peste 60 de ani, varsta medie a femeilor testate in ambele tari fiind de 71 de ani. Studiul a constatat, de asemenea, ca femeile care au experimentat una sau doua sarcini incomplete au avut un risc mult mai mic de a dezvolta boala Alzheimer decat femeile care nu au fost niciodata insarcinate. De fapt, femeile care au avut o sarcina intrerupta au fost supuse unui risc pe jumatate mai mic.

Pe baza cercetarilor anterioare, specialistii se asteptau ca sarcina si nasterea sa fie asociate cu riscul bolii Alzheimer. Cu toate acestea, au fost destul de surprinsi de faptul ca sarcinile incomplete au fost asociate cu un risc mai mic de Alzheimer. Alzheimer este o deteriorare mentala progresiva a creierului, care distruge memoria si abilitatile de gandire, pana cand persoana in cauza nu mai este in masura sa faca nici cele mai simple sarcini. Odata ce incepe, boala este ireversibila. Potrivit Alzheimer's Association, femeile la varsta de 60 de ani sunt supuse unui risc de doua ori mai mare de a dezvolta Alzheimer decat cancer la san. Inaintarea in varsta este cel mai mare factor de risc pentru Alzheimer, iar femeile traiesc de obicei mai mult decat barbatii. Dar varsta nu este singurul factor. Studiile arata ca femeile au tendinta de a avea mai multe placi amiloide decat barbatii de aceeasi varsta si stare mentala. Alte studii au constatat ca femeile cu probleme usoare de memorie sau care sufera o interventie chirurgicala cu anestezie sunt supuse unui risc mai mare decat barbatii. 

Insa care sunt factorii care cresc riscul dezvoltarii dementei? O tinta evidenta a cercetarii a fost reprezentata de hormoni si rolul sarcinii. Rezultatele au fost mixte. In cazul animalelor, sarcina timpurie a fost asociata cu o cognitie imbunatatita in timpul sarcinii tarzii si a postpartumului precoce cu tulburari de cognitie. La animale si la oameni, estrogenul este neuroprotectiv atunci cand creste putin, insa este neurotoxic atunci cand este extrem de ridicat.

In primul trimestru de sarcina, nivelul de estrogen creste putin, apoi urmeaza cresteri substantiale pentru restul sarcinii. Pana in trimestrul al treilea, nivelul de estrogen poate fi de 40 de ori mai mare decat nivelul de varf din timpul ciclului menstrual. In termen de patru zile de la nastere, nivelul de estrogen scade rapid la un nivel mediu pentru cele mai multe femei. 

In acelasi timp, nivelul de progesteron si de cortizol creste rapid in timpul sarcinii, dar scade apoi dupa ce se naste copilul. Aceste dezechilibre ar putea influenta rezultatele neobisnuite ale studiului. Din cauza ca cele mai multe sarcini incomplete apar in primul trimestru de sarcina, este posibil ca nivelul crescut de estrogen in primul trimestru sa fie un interval optim pentru reducerea riscului bolii Alzheimer. Dar prea multe sarcini s-ar putea sa faca fix opusul, expunand continuu femeile la un nivel crescut de estrogen si cortizol, urmat de micsorari subite, influentand astfel creierul. Studiile anterioare au atribuit riscul crescut de aparitie a bolii Alzheimer in cazul femeilor cu peste cinci copii cu marirea factorilor de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala, obezitatea, colesterolul ridicat si diabetul zaharat. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img