miercuri, 24 aprilie, 2024

Ne luam adio de la Terra? Concentratiile de dioxid de carbon din atmosfera au depasit limita inregistrata in ultimii 800.000 de ani

Distribuie:

Publicat:

Organizatia metereologica mondiala avertizeaza: Dioxidul de carbon din atmosfera a atins un record, o situatie pe care Pamantul nostru nu a experimentat-o de milioane de ani. Reprezentantii Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) au tras un semnal de alarma in privinta "unei cresteri periculoase a temperaturii" de pe Terra. Dioxidul de carbon a crescut cu 50% mai rapid in 2016 decat media din ultimul deceniu, conducand nivelul CO2 cu 45% peste nivelul din era pre-industriala. Cercetatorii sustin ca nivelul CO2 a ajuns la cea mai mare concentratie din ultimii 800.000 de ani. Se pare ca principale cauze ale cresterii concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera sunt emisiile din surse precum arderea carbunilor, uleiului, dar si despaduririle. Insa si El Niño ar fi jucat un rol la fel de important in cresterea nivelului de CO2.

Fenomenul El Niño este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde si secetoase in parti ale Pacificului si afecteaza clima la nivel global, prin impactul asupra cantitatii de CO2 in atmosfera. In raport se arata ca in ultimii 70 de ani nivelul de CO2 in atmosfera este de aproximativ 100 de ori mai mare decat la finalul ultimei ere glaciare.

Ce inseamna asta? Pot avea loc schimbari imprevizibile ale climei, distrugeri severe ale sistemelor ecologic si economic.

"Cifrele nu mint. Inca emitem prea mult, iar asta trebuie inversat. Avem multe solutii pentru a face fata acestei provocari. De ceea ce avem nevoie acum este bunavointa politica la nivel global si o noua judecata a urgentarii”, a declarat Erik Solheim, seful UN Environment. Luna viitoare, in Bonn, ministrii mediului vor organiza o reuniune in cadrul careia vor stabili masurile de reducere a incalzirii globale, prevazute de Acordul climatic de la Paris.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img