joi, 25 aprilie, 2024

Negociatorul-sef al UE spune ca problema frontierei irlandeze poate duce la esecul negocierilor privind Brexitul

Distribuie:

Publicat:

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat vineri că problema frontierei între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord ar putea duce la eşecul negocierilor asupra unui acord cu Londra privind Brexit-ul, informează AFP, informează Agerpres.

''Convingerea mea e că este nevoie de un acord. Încă nu sunt sigur că îl vom obţine. Este dificil, dar posibil'', a dat asigurări Michel Barnier, care a precizat că cele două părţi sunt '90% de acord'. 

''Vorbesc în numele a 27 de şefi de stat şi de guvern, dacă pot spune şi în numele Parlamentului European: există unanimitate în rândul UE pentru ca în cadrul unui acord privind retragerea pe care trebuie să îl pun pe masă (…) să existe o reglementare serioasă cu britanicii'', a afirmat reprezentantul UE. 

''Cerinţa de a garanta în Irlanda că nu va exista frontieră este una dintre condiţiile păcii, stabilităţii acestei insule după multe tragedii'', a subliniat Barnier. 

La summitul UE desfăşurat miercuri şi joi la Bruxelles, liderii statelor membre şi-au exprimat încrederea că vor reuşi să încheie un acord asupra Brexit-ului, iar premierul britanic Theresa May a arătat că va lua în considerare extinderea 'cu câteva luni' a aşa-numitei perioade de tranziţie post-Brexit – care în prezent este prevăzută să se încheie la 31 decembrie 2020. 

Prelungirea perioadei de tranziţie, în care Regatul Unit ar rămâne în interiorul pieţei unice europene, nu ar soluţiona problema frontierei irlandeze, dar ar da mai mult timp pentru negocierea unui acord comercial între UE şi Regatului Unit. 

Scopul ar fi ca un asemenea acord să îndepărteze perspectiva recurgerii la aşa-numita 'plasă de siguranţă' cerută de către UE pentru a evita o frontieră fizică pe insula Irlanda, în vederea salvgardării Acordurilor de pace din 1998. Această soluţie, respinsă în prezent de Londra, prevede menţinerea provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică, dacă nu este găsită o altă soluţie.  

În ceea ce o priveşte, Londra propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img