vineri, 26 aprilie, 2024

Nicaragua: Atacurile fortelor guvernamentale s-au soldat cu cel putin 10 morti, fiind vizat si un episcop

Distribuie:

Publicat:

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte 20 rănite în atacuri întreprinse de forţele guvernamentale duminică în mai multe localităţi controlate de rebeli în sudul statului Nicaragua, unde vehiculul unui episcop a fost vizat de tiruri, relatează AFP.

Este vorba de cele mai recente episoade ale violenţelor cu care se confruntă în ultimele trei luni Nicaragua, cea mai săracă ţară din America Centrală, şi care s-au soldat în total cu cel puţin 282 de morţi şi circa 2.000 de răniţi.

Şase civili, printre care doi minori, şi patru poliţişti şi-au pierdut viaţa în operaţiunile forţelor de poliţie şi ale paramilitarilor în Masaya, oraş rebel asediat, situat la circa treizeci de kilometri sud de capitala Managua, şi în împrejurimile sale, potrivit unui bilanţ provizoriu al Asociaţiei nicaraguane a drepturilor omului (ANPDH). Localităţile Niquinohomo, Catarina, Diria şi Diriomo au fost de asemenea vizate.

Potrivit unor locuitori, detaşamentele au făcut uz de excavatoare la primele ore ale zilei pentru a distruge baricadele din acele locuri, atacându-i pe apărătorii lor.

Paramilitarii au deschis focul de asemenea asupra vehiculului la bordul căruia se afla episcopul nicaraguan Abelardo Mata, care se deplasa către Masaya, au declarat responsabili ai Bisericii Catolice, potrivit cărora înaltul prelat a scăpat nevătămat.

Monseniorul Mata, foarte critic la adresa guvernului lui Daniel Ortega, este unul din cei cinci demnitari ai Bisericii care asigură o mediere între guvern şi opoziţie în Nicaragua. El a fost interceptat de către paramilitari, care i-au vandalizat maşina, i-au spart geamurile şi au vrut s-o incendieze'', a afirmat Roberto Petray, asistentul episcopului. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img