marți, 19 martie, 2024

Nici meteorologii nu mai inteleg ce se intampla! Vremea o ia razna in perioada urmatoare: “Nu a mai fost niciodata asa”

Distribuie:

Publicat:

Vremea se va mentine calda in toata tara sambata, iar temperaturile vor ajunge pana la 22 de grade in sudul Munteniei si al Dobrogei, cu ploi in cea mai mare parte a tarii, spre seara. Duminica, vremea se va raci brusc, iar maximele nu vor mai depasi 6 grade Celsius. Meteorologii spun ca temperaturile se vor mentine foarte scazute toata saptamana viitoare. De sambata, de la ora 14.00, intra in vigoare o atentionare cod galben de ploi in zona de vest a tarii, iar incepand de la ora 18.00 va fi in vigoare o avertizare cod galben de lapovita si ninsoare, cu intensificari ale vantului, in jumatatea de nord a Moldovei si in zona Carpatilor Orientali.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), sambata va fi vreme calda, cu temperaturi cu pana la 10 grade mai mari decat ar fi normal pentru aceasta perioada. Astfel, maximele vor ajunge pana la 22 de grade Celsius in sudul Munteniei si al Dobrogei, in timp ce temperaturile pe timpul noptii vor fi in jur de 3-4 grade.

Vezi si: Prognoza meteo pentru 17 martie – soare in Bucuresti, ploi, ninsori, polei in alte zone din Romania

Spre seara si pe timpul noptii vor fi ploi in vestul, centrul si nordul tarii, iar vantul se va intensifica, urmand sa sufle cu putere pe crestele montane. In nordul Moldovei, in seara de sambata ploaia se va transforma in lapovita si ninsoare.

Duminica, vremea se va raci brusc in special in estul si in sud-estul tarii, astfel ca temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -4 grade Celsius in nordul Moldovei si cel mult 10-12 grade in vestul Olteniei si in sudul Dobrogei. Vantul va continua sa aiba intensificari si vor fi lapovita si ninsoare in special in Moldova, Muntenia, Dobrogea si in zonele de munte.

In Bucuresti, sambata va fi vreme frumoasa, calda, cu maxima de 19 grade si minima de 7 grade. Cerul va fi partial noros, iar vantul va sufla slab si moderat. Duminica, insa, temperaturile vor scadea brusc, iar maxima va ajunge la cel mult 5-6 grade. Va ploua slab pe tot parcursul zilei, iar pe timpul noptii, temperaturile nu vor urca peste 1 grade.

Vremea se va mentine rece toata saptamana, spun meteorologii, iar temperaturile de pe timpul noptii vor fi negative.

Vezi si: Avertizare METEO pentru weekend – Vremea se raceste in toata tara

De asemenea, ANM a emis o avertizare cod galben de ploi care intra in vigoare incepand de sambata, de la ora 14:00, in zona de vest a tarii, iar incepand de la ora 18:00 este instituit un cod galben de lapovita si ninsoare, cu intensificari ale vantului, in jumatatea de nord a Moldovei si in zona Carpatilor Orientali. Ambele avertizari urmeaza sa expire duminica la ora 8:00, cand intra in vigoare o noua avertizare de ploi abundente, vant si temperaturi scazute in 32 de judete si in Capitala.

Conform ANM, de sambata, de la ora 14.00 si pana duminica la ora 8.00 se vor produce ploi insemnate cantitativ in Maramures, Crisana, Banat, vestul Transilvaniei, zona Carpatilor Occidentali.

"Incepand din dupa-amiaza zilei de sambata, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul si nord-vestul tarii, precum si zonele montane aferente si se vor cumula cantitati de apa local de peste 20…25 l/mp si izolat 40…50 l/mp. In a doua parte a noptii de sambata spre duminica, in nord-vestul tarii vor fi precipitatii mixte si conditii de polei. Vantul va sufla moderat, temporar cu intensificari in general de 50…55 km/h", spun meteorologii.

De asemenea, vantul va avea intensificari si in celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55…65 km/h, in cursul noptii in regiunile sud-estice; la munte, in special pe crestele Carpatilor Meridionali, vantul va sufla tare, cu rafale de peste 80…90 km/h.

Un alt cod galben, valabil de sambata, de la ora 18.00 si pana duminica la ora 8.00 vizeaza  jumatatea de nord a Moldovei si zona Carpatilor Orientali, unde se vor produce precipitatii moderate cantitativ sub forma de lapovita si ninsoare, cu depunere de strat de zapada si intensificari ale vantului.

"In jumatatea de nord a Moldovei, precum si in zona Carpatilor Orientali vor fi precipitatii la inceput mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub forma de ninsoare. Local se va depune strat de zapada. Vantul va prezenta intensificari, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea", precizeaza ANM.

Vezi si: Iasul se afla sub cod galben de vreme rea. Comandamentul de iarna a fost reactivat

Duminica, de la ora 8:00, intra in vigoare un nou cod galben de ploi abundente, vant si temperaturi scazute, urmand sa fie afectate 32 de judete si Capitala.

"In intervalul mentionat vor fi precipitatii pe arii extinse in jumatatea de sud-est a teritoriului.In Moldova, precum si in zona Carpatilor Orientali vor predomina ninsorile si se va depune strat consistent de zapada. In Muntenia si in cea mai mare parte a Transilvaniei, la inceput va ploua, apoi vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vor fi conditii de polei. In Oltenia si in Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si izolat 40 l/mp", anunta meteorologii.

Vantul va avea intensificari in majoritatea zonelor, mai sustinute in est si in sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum si la munte, unde rafalele vor depasi 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Vremea se va raci accentuat, devenind deosebit de rece pentru aceasta perioada, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img