joi, 28 martie, 2024

Nisa, capitala Coastei de Azur, candidata la patrimoniul Unesco

Distribuie:

Publicat:

Nisa, capitala Coastei de Azur, situată între Marea Mediterană şi Alpi, este propusă pentru a fi integrată în Lista patrimoniului mondial al Unesco din 2021, a anunţat luni Guvernul francez, citat de AFP potrivit news.ro

Ministrul francez al Afacerilor externe Jean-Yves le Drian şi ministrul francez al Culturii Franck Riester au transmis într-un comunicat că au decis să susţină candidatura oraşului Nisa "capitala turismului de pe riviera", care va fi analizată de Comitetul patrimoniului mondial al Unesco în iulie 2021.

"La Nisa a apărut, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, un nou tip de urbanism destinat staţiunii de iarnă, apoi, turismului de vară. Pe un sit excepţional, între mare şi munte, s-a format (…) un oraş nou şi cosmopolit a cărui dezvoltare a fost, între 1760 şi 1960, dominată de funcţia de staţiune", se arată în comunicat.

Nisa "constituie model de referinţă pentru oraşul de rivieră", au pledat cei doi miniştri.

Încă din secolul al XVIII-lea, La Baie des Anges a atras primii turişti în perioada de iarnă, pe atunci aristocraţia britanică, apoi ruşii în secolul al XIX-lea.

"Este vorba de a renaşte valoarea de patrimoniu a unui tip de urbanism inedit: cosmopolit şi orietat către agrement", a subliniat Franck Riester.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img