joi, 18 aprilie, 2024

Nivelul de grasime corporala creste riscul aparitiei cancerului mamar

Distribuie:

Publicat:

Femeile varstnice cu grasime corporala in exces, desi au un indice de masa normal, ar putea avea un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului mamar, conform unui studiu.

„Am descoperit ca grasimea corporala, in exces, in cazul femeilor aflate la postmenopauza, este asociata cu un risc dublu de dezvoltare a cancerului mamar”, a declarat dr. Andrew Dannenberg, unul dintre autorii studiului, din cadrul Centrului pentru Cancer Edward Meyer din SUA. Tipurile de cancer dependente de estrogen, precum cel mamar din cadrul studiului, apare atunci cand receptorul proteinelor din celulele noastre ataca hormonul estrogen si se bazeaza pe el pentru a se dezvolta, scrie descopera.ro, care citeaza CNN.

In cadrul cercetarii au fost studiate 3.400 de femei din SUA cu varste cuprinse intre 50-79 de ani, ce au trecut de menopauza. Dintre femei, 146 au dezvoltat cancer mamar, iar cercetatorii au incercat sa descopere o legatura intre grasimea corporala excesiva si dezvoltarea cancerului. Ei au descoperit ca 5 kilograme in plus asociate intregii mase corporale cresc cu 35% riscul aparitiei acestui tip de cancer mamar. O crestere cu 5 kilograme a masei corporale de la nivelul trunchiului a fost asociata cu un risc cu 56% mai crescut de dezvoltare a bolii.

Rezultatele arata ca o cantitate mare de grasime corporala, desi indicele de masa este normal, este asociata cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar. Indicele de masa al unei persoane se calculeaza in functie de inaltimea si greutatea persoanei. Specialistii au mai luat in considerare si rezultatele probelor de sange.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img