vineri, 19 aprilie, 2024

Noi dovezi ale implicarii Rusiei in prabusirea zborului MH17

Distribuie:

Publicat:

Imagini noi din satelit obtinute de Stratfor par sa faca lumina in cazul accidentului aviatic din iulie 2014 in care s-a prabusit zborul MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines in estul Ucrainei. Rezultatele unei noi anchete facute de colectivul de investigatii britanic, cunoscut sub numele de Bellingcat, asupra materialelor care pot fi accesate, arata existenta unui sistem rusesc Buk de rachete sol-aer chiar in zona in care s-a prabusit MH17.

La inceputul lunii, un scurt pasaj video de la o sursa necunoscuta a fost lansat si arata localizarea sistemului Buk chiar langa regiunea controlata de separatisti a Donetskului, exact in data de 17 iulie 2014 cand aeronava Malaysia Airlines a fost doborata.

Bazandu-se pe acesta noua informatie, AllSource Analysis, furnizourul de imagini din satelit al Stratfor, a reusit sa localizeze imaginile care confirma existenta sistemului de rachete sol-aer, in apropierea zonei in care avionul s-a prabusit.

Imaginile arata ca sistemul de aparare aeriana era montat pe un transportor care se deplasa prin orasul Makiivka din regiunea Donetsk.

Aceste imagini au fost surprinse cu aproximativ cinci ore inainte ca zborul MH17 sa fie doborat de la o distanta de aproximativ 40 de kilometri departare, din apropiere de orasul Snizhne. 

Aceasta noua dovada se alatura celor deja existente care au stabilit ruta sistemului Buk din si catre Snizhne. Combinate, toate aceste dovezi arata ca sistemul a fost pus in miscare de la granita ruseasca pe 15 iulie 2014 si s-a intors din estul Ucrainei in dupa amiaza zilei de 17 iulie 2014, cu cateva ore inainte ca zborul MH17 sa fie doborat.

Aceste noi imagini obtinute de Stratfor nu dovedesc ca acest sistem Buk a fost cel din care s-a lansat racheta care a doborat avionul. Cu toate acestea, analizele facute pe materialele care pot fi accesate, par sa incline balanta catre aceasta teorie.

Dovezile existente care arata ca un sistem detinut fie de separatisti, fie de rusi, a fost prezent in ziua tragediei in zona respectiva, combinate cu rezultatele oficiale ale anchetei facute pe ramasitele aeronavei, fac dificila invinuirea unei tabere sau alteia. Totusi, aceasta situatie trebuie sa atraga atentia asupra pericolelor la care ne expune inmultirea acestui tip de arme, cum sunt si sistemele de rachete sol-aer.   sursa: Gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img