vineri, 29 martie, 2024

Noul ministru al Economiei anunta masura care va duce la scumpirea energiei si a gazelor: Fara subventii generalizate

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, la preluarea mandatului, că își dorește abrogarea OUG 114, dar cu o perioadă de tranziție. Liberalul susține acordarea subvențiilor pentru energie și gaze doar consumatorilor vulnerabili și nu întregii populații.

"Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni în piaţă. Abrogarea va fi cu o perioadă de tranziție. O să vedem răspunsul Comisiei Europene la prounerea care a fost făcută de fostul Minister al Energiei și în funcție de acest lucru vom vedea cum vom lua în calcul această perioadă de tranziție. Ne dorim deblocarea investițiilor privind extracția gazelor naturale din Marea Neagră. Abrogarea (OUG – n.r.) 114, cu tranziție, împreună cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subvenția să se ducă către acei oameni care au nevoie", a afirmat Virgil Popescu, potrivit Mediafax.

Acesta a explicat că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerele Muncii și Dezvoltării vor trebui să definească consumatorul vulnerabil.

"În acest moment, întreaga populație a României este subvenționată. Acest lucru trebuie să se oprească. Oamenii care au nevoie trebuie ajutați. De aceea acest concept al consumatorului vulnerabil trebuie definit. Ministerul Economiei nu poate să-l facă singur, va trebui să-l facă cu Ministerul Muncii și cu Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației", a afirmat Popescu.

Ministrul a precizat că joi va avea o întâlnire, la ora 09:00, cu președintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru a discuta mai multe probeleme, inclusiv despre OUG 114.

Virgil Popescu a explicat că, deși stocurile de gaze naturale sunt la nivel maxim, Romgaz nu poate extrage necesarul pentru perioada de iarnă.

"Vizavi de stocurile de gaze pentru iarnă, o să avem un comandament de iarnă să verificăm stocurile. Stocurile de gaze sunt la nivelul maxim, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece pentru că nivelul maxim de gaze care se pot extrage din depozitele din România este de maxim 28 de milioane de metri cubi care nu ar asigura pe vârf de frig în iarnă necesarul suplimentar pentru asigurarea căldurii și energiei electrice. Acest lucru se datorează faptului că Romgaz nu și-a făcut investiţiile în depozite și nu a crescut capacitatea de injecție și de extragere din depozit a gazelor. Avem aproape 3 miliarde de metri cubi în depozit dar nu putem scoate la nivelul cerințelor de vârf. O să mă asigur în discuțiile cu Romgaz că în planul de investiție își va pune acest lucru, astfel încât prin compania care administrează depozitele de gaz acest lucru să se întâmple", a declarat oficialul din Guvern.

De asemenea, Popescu a precizat că stocurile de cărbune sunt asigurate în grafic, dar va merge și pe teren în perioada următoare pentru a se asigura că sunt disponibile toate stocurile de cărbune și gaze naturale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img