joi, 28 martie, 2024

Nu arunca frunzele de gutui – Au puternice proprietati medicinale

Distribuie:

Publicat:

Remediile pe baza de frunze de gutui sunt recomandate in afectiuni precum diabetul, tusea sau hipertensiunea arteriala, dar si pentru infectii gastro-intestinale sau matreata scalpului. Chiar daca astazi sunt mai putin folosite, ceaiurile din frunze de gutui au fost folosite inca din Antichitate atat pentru tratamentul bolilor, cat si in scop profilactic.

Infuzie pentru diabetul zaharat. Se foloseste 1 lingurita de frunze maruntite de gutui la 1 cana de apa clocotita. Dupa racire, se strecoara. Se administreaza proportionat, de 3 ori pe zi.

Macerat si tinctura pentru hipertensiune arteriala. Frunzele de gutui pot produce scaderea presiunii arteriale, intrucat contin substante cu actiuni vasodilatatoare, ceea ce determina scaderea preiunii arteriale. Se folosesc tratamente sub forma de macerat, fie sub forma de tinctura.

Infuzie pentru tuse convulsiva si astm. Se foloseste 1 lingurita de frunze de gutui, uscate si macinate, la 1 cana de apa fierbinte.

Remediu pentru infectii gastro-intestinale si diaree. Se folosesc 5 grame de frunze uscate de gutui la 200 ml de apa clocotita. Se mentine solutia in baie de aburi timp de 20 de minute. Se raceste. Se completeaza cu apa fiarta si racita pana la volumul initial. Se consuma cate 2 linguri de trei ori pe zi.

Infuzie pentru intarirea parului si combaterea matretii. Infuzia din fruze de gutui, cu parfum placut, este si un bun tratament pentru intarirea parului si combaterea matretii. In forma concentrata, aceasta confera o frumoasa nuanta bruna parului inchis la culoare.

Atentie! Nu folositi frunze de la pomii tratatati cu pesticide!

Foarte important, daca folositi frunzele de gutui pentru ceai

Cand si cum
Cele mai bune frunze de gutui pentru ceai sunt cele recoltate la prima tinerete, adica cele de prin luna iunie. Pot fi recoltate si mai tarziu, pana la debutul declinului de la intrarea in toamna. Atunci cand frunzele incep sa se ingalbeneasca, forta lor terapeutica se diminueaza drastic. Pentru ceai de frunze de gutui se recolteaza frunzele sanatoase, neafectate de boli si neinfestate de daunatori.Frunzele se vor recolta cu discernamand si „pe sarite”, evitand astfel „infometarea” pomului.

Foarte important!

Atentie maxima la provenienta frunzelor! Daca gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi utilizate pentru ceai.

Cand gutuiul este tratat cu pesticide de contact (care actioneaza doar la suprafata tesuturilor plantei), recoltarea frunzelor se poate face nu mai devreme de 3-4 saptamani de la ultimul tratament. Inainte de a le usca, frunzele trebuie spalate bine sub un jet de apa.

Cand gutuiul este tratat cu pesticide sistemice (care patrund in tesutul frunzelor), lucrurile sunt mai complicate. In acest caz, timpul de asteptare de la ultimul tratament cu astfel de substante trebuie sa fie cat mai mare (peste 6-7 saptamani).

Cum se usuca

Cea mai buna metoda de uscare a frunzelor de gutui este prin insirarea acestora pe o ata, cu ajutorul unui ac. In acest mod, se vor obtine frunze uniform deshidratate, fara urma de mucegai. Bunicile noastre asa procedau. Daca nu exista timpul necesar pentru insirarea pe ata, frunzele se pot usca si pe o coala de hartie, in strat subtire. Ca sa fie totul perfect, deasupra lor se poate aseza un tifon, pentru a evita asezarea prafului si a insectelor. Si frunzele de gutui, ca toate plantele medicinale, de altfel, se vor usca intr-un loc uscat si cald, ferit de soare direct.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img