joi, 28 martie, 2024

Nu conteaza ca faci sport, daca apoi stai prea mult timp pe scaun

Distribuie:

Publicat:

Sedentarismul si un job la birou care presupune petrecerea unui timp indelungat pe scaun cresc riscul de deces prematur, dupa cum arata un nou studiu aparut in Annals of Internal Medicine. Relatia directa intre timpul petrecut pe scaun si riscul mare de deces este de necontestat, sustin cercetatorii care au realizat acest studiu pe un esantion de 8000 de adulti. 

Ceea ce aduce nou acest studiu este faptul ca nici macar sportul nu ne poate salva. Se pare ca nu conteaza cate exercitii faci, daca apoi iti petreci toata ziua stand pe un scaun. 

Potrivit cercetatorilor, cea mai buna solutie pentru a contracara efectele negative ale statului jos consta in pauzele pe care trebuie sa le faci la fiecare 30 de minute si sa te ridici de pe scaun. Ei au constatat ca in cazul in care facem pauze la fiecare 30 de minute si ne miscam putin, riscul de deces prematur scade foarte mult.

”Riscul de deces prematur al participantilor la studiu a crescut in functie de timpul pe care-l petreceau pe scaun, indiferent de rasa, varsta, sex, indice de masa corporala si nivelul de activitate fizica pe care-l aveau. Mai exact, cei care au stat jos mai mult de 13 ore pe zi au prezentat un risc cu 200% mai ridicat de deces, in comparatie cu cei care obsnuiau sa petreaca sub 11 ore la birou”, explica pentru CNN dr. Keith Diaz, coordonatorul studiului si cercetator la departamentul de medicina al Universitatii Columbia. 

Prin urmare, s-a demonstrat inca o data cat de periculos este statul pe scaun perioade prelungite in fiecare zi.

Incearca sa tii cont de pauzele necesare la fiecare 30 de minute si ia in calcul si optiunea de a lucra din picioare la birou, macar cateva ore pe zi. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img