joi, 28 martie, 2024

NU IGNORA urmatoarele simptome la copii! Pot duce la complicatii grave

Distribuie:

Publicat:

Dupa nopti nedormite, febra aparuta din senin, vizite la urgenta in miez de noapte cu copilul tau, ai invatat sa faci diferenta intre alarmele false si cele adevarate. Stii ce trebuie sa ai in casa pentru orice eventualitate si cum trebuie sa procedezi in diferite situatii.

Dar, draga mami, bazeaza-te pe instinctul tau! Iti cunosti bebelusul si tu stii cel mai bine cum se comporta la o raceala, cand ii ies dintisorii, cand plange de rasfat, de foame sau de durere si, daca ai cea mai mica suspiciune, daca ti se pare ca este ceva neobisnuit in comportamentul lui, nu ezita sa mergi la doctor. Daca tu simti ca puiul tau nu e bine, sunt sanse foarte mici ca instinctul de mama sa te insele!

9 simptome care trebuie sa te ingrijoreze

Temperatura ridicata

Situatii care reprezinta urgente medicale: temperatura mai mare de 38 de grade la un copil mai mic de 3 luni; 38,3 grade la un copil cu varsta intre 3 si 6 luni; 39,4 grade la copilul cu varsta cuprinsa intre 6 luni si doi anisori.

La copiii de peste doi ani, daca micutul este hidratat corespunzator si se comporta normal, temperatura nu reprezinta o urgenta, totusi nu ar strica o vizita la medic.

Gardenal este indicat in tratamentul tuturor tipurilor de convulsii

Epilepsia

Temperatura nu cedeaza

Daca temperatura nu cedeaza la 4, maxim 6 ore de la administrarea antitermicelor, fa-i o vizita medicului. Poate fi un semn ca infectia este prea puternica pentru organismul lui si medicul o sa vrea sa-i faca o examinare amanuntita.

Temperatura asociata cu alte simptome

Prezinta-te imediat la medic daca temperatura este asociata cu dureri de cap, intepenirea gatului sau eruptii pe piele. In cazurile foarte grave, poate fi semn de meningita.

Alunite noi sau care se schimba

Urmareste alunitele de pe pielea copilului tau, iar daca observi schimbari – o alunita neregulata sau cu margini neregulate, care nu are o singura culoare – mergi la un control deoarece exista riscul unui cancer de piele.

Dureri bruste de stomac

In cazul in care copilul tau acuza dureri bruste in partea  inferioara, dreapta, pune-l sa sara. Daca nu poate sa faca asta de durere, acesta poate fi semn de apendicita. Chiar daca apendicele este in partea dreapta, jos, durerea poate incepe in zona buricului si sa migreze spre dreapta. Un virus obisnuit  se manifesta, de obicei, prin febra, varsaturi, durere de stomac si diaree. Cu apendicita, e putin altfel: uneori, este diaree, apoi dureri abdominale, varsaturi, durere si febra. Daca observi aceste simptome, anunta imediat medicul, deoarece apendicita avanseaza rapid.

Urinare slaba

Gura si buze uscate, urinare rara, o fontanela plata (intr-un copil), piele uscata, varsaturi sau diaree. Aceste simptome sunt asociate cu deshidratarea si trebuie sa fie tratate rapid.

Umflarea fetei

Umflarea limbii, a buzelor, a ochilor, insotite de varsaturi sau mancarime trebuie sa te ingrijoreze deoarece aceste simptome semnaleaza adesea o reactie alergica grava (soc anafilactic). Simptomele pot include umflarea fetei, dar si probleme respiratorii si urticarie severe si au nevoie de atentie imediata. Mai multe detalii pe mami.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img