sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nu s-a mai vazut asa ceva in Romania! Un iesean a gasit cea mai inedita metoda de a face bani. Doar in Europa se mai gasesc astfel de afaceri – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Un tanar din Iasi si-a descoperit pasiunea pentru arta inca din liceu, insa nu a continuat pe acest domeniu • O intamplare l-a determinat ca multi ani mai tarziu sa se apuce din nou de arta si sa faca ceea ce nicio alta persoana din Romania nu reuseste • Barbatul din Iasi a obtinut fondurile necesare de la stat si si-a creat un start-up • Dupa multa munca si multe teste, a reusit sa creeze ceva unic in tara si acum primeste banii pe care-i merita • Il cauta clienti de pretutindeni pentru a-i cumpara produsele • "Cand am iesit prima data la targ, au spus toti clientii cand m-au vazut: in sfarsit, vedem si altceva", spune ieseanul

Loredan Lazaroaia este unul dintre iesenii care a obtinut fonduri de la stat prin Programul Start-Up Nation, unul dintre programele de succes derulate cu bani de la bugetul de stat.

Proiectul sau i-a impresionat pe specialistii din cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Iasi, de aceea a reusit sa obtina cei 44.000 de euro pentru un atelier inedit, unde modeleaza ceramica cu imprimare 3D.

Anul trecut a achizitionat cele 3 imprimante de care avea nevoie pentru a crea produsele, iar de atunci testeaza si creeaza noi modele de produse unicat din ceramica 3D. Pana acum se poate lauda cu o colectie impresionanta, dar si cu clienti multumiti. "A fost ceva revigorant pentru piata aceasta, de aceea toata lumea a fost interesata sa afle mai multe despre produsele mele", sustine Loredan Lazaroaia.

Un vis din liceu

Ieseanul spune ca desi intotdeauna a fost atras de arta, nu s-a axat pe asta, ci a practicat alta meserie de-a lungul anilor. Insa o experienta l-a determinat sa se intoarca la pasiunea lui. "Mi-a fost drag desenul tehnic inca din liceu. Mai faceam pentru colegi desene ca sa mai castig bani de buzunar. Dar nu am facut ceva special cu asta, sa fac vreo scoala sau altceva. Intamplarea face ca in urma cu cativa ani sa vad in Anglia o imprimanta 3D in ciocolata. Am ramas fascinat de asta. A trecut ceva timp de atunci pana a aparut programul Start-Up Nation si am zis ca ok, cred ca e momentul sa incerc ce voiam sa fac atunci. Pe vremea aceea o imprimanta era vreo 8.000 de lire, acolo, in Anglia, si nu imi permiteam o extravanganta de genul, doar ca sa o cumpar si sa vad cum e. Aici, in atelierul de ceramica 3D, incerc sa aduc la un alt nivel ceramica, usor sa o duc in viitor si sa fie cat mai placuta ochiului. Eu incerc sa fac produse cat mai unicat, cu o tenta spre ideea cumparatorului. Clientul poate veni cu o idee grafica si facem produsul pentru a fi pe placul sau", sustine Loredan Lazaroaia.

"Esti ca un DJ la platane"

Pentru a crea ceva unic, ieseanul sustine ca munceste mai mult ca un olar traditional, pentru ca trebuie sa supravegheze in permanenta imprimarea 3D, altfel nu va avea un produs de calitate. "Produsul final e trecut prin mana de o mie de ori. Nu e neaparat suficient ca masina sa il printeze si gata, s-a terminat, ci din contra, asta e o mica parte din procesul final. De aceea cand spun ca fac asta, ceramica cu imprimare 3D, nu folosesc doua maini ca la roata olarului, ci trei maini. Desigur ca imi ia un timp mai indelungat sa produc un obiect, dar produsul final e altceva. Oricum, in momentul in care este imprimat 3D, trebuie sa stai langa ea, ca DJ-ul la platane, sa-i dai presiune, flow. Glazurile pe care le folosesc sunt cu o tenta de vechi. Clar in acest mestesug 80 la suta se foloseste argila, o argila traditionala. Eu folosesc roata olarului doar in anumite situatii", sustine mestesugarul.

Acesta are un mic ajutor in atelier. "Pe zona de grafica eu colaborez cu varul meu, este piesa principala, apoi fac proiectarea 3D, daca e ok produsul pe care il facem in program, il punem la printat si apoi, chiar daca de fiecare data se intampla sa modificam aceasta proiectare de mai multe ori, pentru a ajunge la produsul pe care ni-l dorim, cu sute de printari si modificari, gasim varianta cea mai buna si o punem la printat. Dupa ce s-a printat, o lasam la racit cateva zile, apoi o punem la biscuitat, dupa ce facem asta, glazuram, il ardem la cuptor si mai sta 3 zile la uscat. Nu e foarte simplu de realizat, insa merita efortul. Eu am invatat totul singur, fara sa ma scoleasca cineva anume si pana la urma sunt multumit ca am reusit sa-i dau de cap si sa fac ceva unicat. Din ce stiu nu mai exista asa ceva in Romania. Doar in Europa mai sunt cateva astfel de imprimante pentru ceramica", sustine Loredan Lazaroaia

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img