marți, 19 martie, 2024

O afacere riscanta. Huseanul care s-a apucat de cultivat LAVANDA-FOTO.

Distribuie:

Publicat:

Huseanul Ionel Malacu,a citit pe internet ca aceasta planta –  lavanda – este una dintre cele mai usoare de cultivat si de intretinut, iar de pe urma acesteia, multe prsoane s-au imbogatit.

 Nu a mai stat pe ganduri, si-a cumparat un hectar de pamant in localitea Ivanesti,comuna Padureni si s-a apucat de treaba. Pentru a popula un hectar de pamant cu lavanda, tanarul intreprinzator si-a achizitionat circa 15.000 de butasi pe care i-a plantat manual.

 Pentru a pune la punct intregul proiect, Ionel Malacu,a investit circa 8000 de euro si spera ca de anul viitor sa intre chiar pe profit. A avut o mare surpriza: atunci cand si-a pus o singura poza pe un profil de socializare,si alte persoane l-au contactat pentru a interactiona cu el, ba chiar pentru a observa progresul plantatiei si profitabilitatea investitiei.

Ba mai mult,a fost contactat chiar si de o persoana din Bacau, care i-a propus huseanului ca impreuna sa puna bazele unui proiect cu bani europeni.

Ce trebuie sa stii despre planta LAVANDA si cultivarea ei :

Ca  ponturi pentru alegerea ”puilor” de lavandă, antreprenorii spun ca, la ghiveci, planta e musai să aibă cam 10 centimetri, iar cea cu rădăcina ”în aer” ar trebui să aibă tulpina parțial lemnificată, o rădăcină lungă de 10-15 cm, iar planta să fi atins 30 cm. ”Dacă butașii sunt de calitate și toate indicațiile sunt urmate, 90-95% din plantație va rodi”, promite Tudor Panait, care livrează butașii cu un document de îngrijire și asigură consultanță în primul an de la plantare.

Despre dăunătorii care pot ataca lavanda, aceștia sunt aproape inexistenți. Doar animalele sălbatice mai ”năvălesc”,  dar mușcă planta și, din cauza gustului, abandonează ”prada”. Buruienile sunt însă o problemă și fără erbicid sau smulgerea lor ”al mano”, ele năpădesc și sufocă florile mov. Totuși, dacă vreți să obțineți o certificare bio, nu se recomandă folosirea chimicalelor. Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care se atașează la tractor, al cărui preț este de circa 27.000 lei. Investiția în acest ultim utilaj este importantă și ”mușcă” din profit, așa că pe suprafețe mici e mai profitabilă munca manuală.

 Când vine vorba de vânzarea lavandei, ea se poate livra în stare proaspătă pentru producția de ulei, spre exemplu, sau după uscare în spații speciale. ”Lavanda are nevoie de mult spațiu pentru uscare. Aceasta nu se face la soare, ci într-un spațiu dedicat, la întuneric. Recolta de pe un hectar are nevoie de circa 900 de metri cubi de spațiu pentru uscare.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img