sâmbătă, 20 aprilie, 2024

O afectiune mortala si simptomele care trebuie sa iti dea de gandit

Distribuie:

Publicat:

Starea de sanatate a persoanelor cu insuficienta cardiaca, ce se manifesta prin diminuarea capacitatii inimii de a pompa sange, este agravata de deficitul de fier, sustine dr. Ovidiu Chioncel, medic primar cardiologie, doctor in stiinte medicale, sef sectie cardiologie I in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C.Iliescu” din Bucuresti.

Insuficienta cardiaca este o afectiune care apare odata cu inaintarea in varsta, dar si in functie de alti factori de risc asociati, precum hipertensiunea arteriala, diabetul, sedentarismul, fumatul sau obezitatea.

“De multe ori, pacientii care au insuficienta cardiaca cronica au si deficit de fier, fie ca este sau nu asociat cu anemia, iar acesta contribuie la agravarea bolii, scaderea capacitatii de efort si scaderea calitatii vietii.

Deficitul de fier, independent de prezenta anemiei, reprezinta o comorbiditate importanta cu consecinte prognostice pe termen mediu si scurt. De asemenea, deficitul de fier este considerat in prezent o tinta terapeutica la pacientii cu IC cronica”, sustine dr. Ovidiu Chioncel, potrivit unui comunicat remis ziare.com.

“La pacientii cu IC si deficit de fier, tratamentul cu carboximaltoza ferica scade cu 41% riscul de respitalizare si deces de cauze cardiovasculare”, a completat dr. Ovidiu Chioncel.

Specialistii sustin ca de cele mai multe ori insuficienta cardiaca este diagnosticata cand deja boala are o evolutie progresiva, cand structurile cardiace sunt deja afectate.

Tocmai de aceea, medicii recomanda persoanelor care urmeaza un tratament pentru o afectiune cardiovasculara sau care sunt expuse la factorii de risc sa mearga periodic la control medical pentru a diagnostica din timp insuficienta cardiaca in cazul in care ea se instaleaza.

“Insuficienta cardiaca reprezinta manifestarea comuna a diverse suferinte cardiace si non-cardiace si se manifesta prin diminuarea capacitatii inimii de a pompa sange la organele vitale, ceea ce determina o serie de modificari in intregul organism.

Astfel, inima va avea un ritm mai accelerat pentru a asigura debitul de sange necesar organelor. Pacientii se prezinta cu senzatia de respiratie grea, unul dintre simptomele cele mai des intalnite la pacienti in momentul in care fac efort”, a punctat dr. Ovidiu Chioncel.

Pe langa senzatia de respiratie grea, pacientii cu aceasta afectiune prezinta si stare de oboseala,durere toracica, tensiune arteriala ridicata si palpitatii. Medicul precizeaza ca, daca este vorba despre o forma avansata a afectiunii, pacientul slabeste, isi pierde apetitul si poate avea senzatia de greata.

Si mai ingrijorator este ca statisticile indica faptul ca in cazul a jumatate dintre pacientii cu insuficienta cardiaca decesul survine in aproximativ patru ani de la diagnostic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img