marți, 19 martie, 2024

O cauza neasteptata a tulburarilor menstruale

Distribuie:

Publicat:

Ciclul menstrual este un proces fiziologic normal la femei, care incepe in pubertate si continua pana la menopauza. Menstruatia poate intarzia din mai multe motive: administrarea pe o perioada indelungata a anticonceptionalelor, dezechilibru hormonal cauzat de stilul de viata nesanatos sau boala celiaca, cea despre care va vorbim in randurile de mai jos. Boala celiaca este cunoscuta popular si sub denumirea de intoleranta la gluten. Este o boala autoimuna declansata de indigestia de gluten (o proteina din grau, secara si orz) la persoane predispuse genetic.

Aceasta boala afecteaza 1% din populatie si poate debuta la orice varsta, chiar si in adolescenta. Boala se manifesta prin lezionarea intestinului subtire, conditie numita enteropatie glutenica. Boala celiaca afecteaza mai multe organe, nu doar intestinele: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, sistemul reproducator si chiar ficatul, sustin expertii. Glutenul se gaseste atat in preparatele alimentare cat si in medicamente ori suplimente nutritionale sau produse cosmetice. 

Aceasta boala are urmatoarele simptome: diaree cronica; anemie; tulburari de tranzit; dureri abdominale; tulburari menstruale; oboseala cronica; balonare;  depresie; scadere brusca in greutate; osteoporoza precoce; dureri articulare; spasme musculare.

Important de precizat este ca unele persoane care au intoleranta la gluten nu prezinta simptomele. Singurul mod in care aceasta boala poate fi depistata la persoanele unde nu se manifesta niciun simptom este un control medical amanuntit. Asadar, daca ai mai mult de doua dintre simptomele din lista de mai sus, du-te la medic. Doctorul iti va prescrie tratamentul pe care trebuie sa il urmezi precum si o dieta sanatoasa care sa inlocuiasca nevoia de gluten.

Diagnosticul se poate stabili prin analize de laborator (anticorpi anti-transglutaminaza, anti-endomisium, anti-gliadina, anti-peptide gliadinice deamidate) si examenul histopataologic al biopsiei intestinale care se obtine prin endoscopie digestiva superioara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img