vineri, 19 aprilie, 2024

O firma care nu si-a respectat termenele pentru o lucrare trebuie sa plateasca Consiliului Judetean Dolj 4 mil. euro, dupa ce institutia a pierdut fonduri UE

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj anunţă că a câştigat o acţiune în instanţă împotriva unei firme, liderul asocierii care şi-a adjudecat iniţial, în 2015, lucrările pentru realizarea Centrului Internaţional "Constantin Brâncuşi", dar care a înregistrat" întârzieri nejustificat de mari" în execuţie până la încetarea contractului, în noiembrie 2016, fiind pierdută finanţarea europeană. Ca urmare, instituţia ar urma să primească peste 4 milioane de euro, informează News.ro.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a precizat, într-un comunicat de presă, că, prin hotărârea definitivă pronunţată de Curtea de Apel Craiova în acest dosar, Consiliul Judeţean urmează să primească o sumă semnificativă, estimată până în prezent la peste 4 milioane de euro.

"Această decizie reprezintă o justă reparaţie pentru un episod care ne-a creat numeroase dificultăţi. Consiliul Judeţean Dolj a iniţiat proiectul pentru realizarea Centrului Internaţional «Constantin Brâncuşi» printr-un program finanţat din fonduri europene. Din cauza nerespectării termenelor de execuţie de către constructorii care au câştigat iniţial licitaţia pentru contractul de lucrări, am fost puşi în situaţia fără precedent de a nu mai putea beneficia de finanţarea nerambursabilă, care reprezenta jumătate din valoarea investiţiei. Să amintim doar că asocierea de firme îşi asumase că va finaliza proiectul până în martie 2016, or în noiembrie 2016, atunci când a încetat contractul, îl realizase doar în proporţie de 6 la sută", a afirmat el.

Conform sursei citate, dată fiind însemnătatea acestui obiectiv cultural şi turistic, CJ Dolj nu putea decât să continue demersul, cu finanţare asigurată din surse proprii.

"Iată că acum, prin decizia Curţii de Apel Craiova, urmează să recuperăm suma pierdută din fonduri europene, care depăşeşte 3 milioane de euro. În plus, instanţa ne-a acordat şi dreptul la dobânzi legale aplicate la valoarea neexecutată din contract, dobânzi calculate de specialiştii noştri la peste un milion de euro până în prezent, deoarece ele vor curge până la achitarea efectivă", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

San Giorgio Appalti SRL este liderul asocierii care şi-a adjudecat iniţial, în anul 2015, lucrările pentru realizarea Centrului Internaţional "Constantin Brâncuşi“.

Potrivit hotărârii pronunţate de Curtea de Apel Craiova, societatea San Giorgio Appalti SRL este obligată "la plata sumei de 14.631.813,63 lei, cu titlu de daune interese", precum şi "la plata dobânzii legale aferente sumei de 24.292.366,52 lei începând cu data de 07.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii", se mai arată în comunicatul CJ Dolj.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img