joi, 25 aprilie, 2024

O forma rara de cancer ar putea fi depistata prin doua teste de sange

Distribuie:

Publicat:

Un studiu publicat in „British Journal of General Practice“ sugereaza ca simpla combinatie a doi parametri din analizele de sange poate fi suficienta pentru a pune un diagnostic, potrivit AP. Cercetatorii au descoperit ca asocierea a doua teste de sange efectuate frecvent in practica medicilor generalisti ar putea exclude prezenta mielomului multiplu – o forma de cancer a maduvei osoase – sau sa conduca la recomandarea unor investigatii suplimentare, potrivit agerpres.ro. Simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori, nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul sa fie dificil de pus. Diagnosticarea tarzie, care afecteaza un procent important dintre pacienti, poate duce la rezultate mai slabe in ceea ce priveste rata de supravietuire, scrie agerpres.ro.

Cercetatorii au examinat pacienti din Marea Britanie ale caror informatii medicale sunt pastrate in Clinical Practice Research Datalink pentru a stabili daca testele de sange sunt utile in diagnosticarea mielomului. Expertii de la Universitatea Oxford, Universitatea Exeter si din cadrul Chiddenbrook Surgery, Crediton, au identificat 2.703 de cazuri de corespondente dintre 12.157 de participanti verificati. Studiul, publicat in „British Journal of General Practice“, sugereaza ca simpla combinatie a doi parametri din analizele de sange poate fi suficienta pentru a pune un diagnostic. Autorii au stabilit ca medicii ar putea exclude riscul acestei forme de cancer la pacientii care au avut rezultate normale la parametrul vascozitatii plasmei (PV) sau rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) in combinatie cu un test care examineaza nivelul normal al hemoglobinei.

Cercetatorii au descoperit ca, in anul de dinaintea diagnosticarii, 85% din pacientii cu mielom au avut un nivel anormal al parametrului ESR, in comparatie cu 46% din participantii provenind din esantionul de control. in acelasi timp, 81% aveau un nivel anormal al parametrului PV comparativ cu 41% in esantionul de control. Autorii sugereaza ca ar putea fi introdusa o modalitatea automata in istoricul medical al pacientilor care sa-i alerteze pe medici referitor la simptomele relevante sau la schimbari in parametrii de sange care au legatura cu mielomul. Combinatia nivelului hemoglobinei, substanta responsabila de raspandirea oxigenului in corp, si unul dintre cei doi markeri ai inflamatiei  – rata de sedimentare a eritrocitelor sau vascozitatea plasmei – sunt indicii suficiente pentru a exclude prezenta mielomului, spune Constantinos Koshiaris, de la Universitatea Oxford, autor principal al studiului. „Daca sunt identificate valori anormale in cadrul testului, ar trebui efectuate urgent teste de identificare a proteinelor din urina, care pot accelera diagnosticul“, a mai spus cercetatorul.

„Tratamentul acordat la timp ar putea imbunatati semnificativ rata de supravietuire in cazul acestei boli“ spune profesorul Willie Hamilton, de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Exeter. „Informam asupra unei forme simple prin care medicii pot verifica pacientii care prezinta simptome precum dureri de spate, coaste sau toracice sau infectii respiratorii frecvente si sa determine daca sufera sau nu de mielom“, a adaugat specialistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img