vineri, 29 martie, 2024

O mare de oameni au fost prezenti la Hramul Episcopiei Husilor – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii Catedralei Episcopale din Husi, au fost praznuiti intr-un mod deosebit la Husi, sambata, 29 iunie 2019, in ziua dedicata lor de Biserica.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Parinte Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, alaturi de PS Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, de PS Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, de PS Parinte Antonie, Episcop de Balti, din Mitropolia Basarabiei, si de PS Parinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi alcatuit din parinti consilieri, protopopi si stareti ai manastirilor din eparhie.

Raspunsurile liturgice au fost date de corul „Dignus est”, al preotilor din Eparhia Husilor.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, PS Atanasie de Bogdania a rostit un cuvant de invatatura in care a evidentiat marturisirea credintei facuta de Sfintii Apostoli:

„Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt cei care au schimbat lumea, cei care au increstinat Europa. Evanghelia ne vorbeste despre marturia lui Petru, marturie ce vine ca urmare a intrebarii puse de Domnul: „Cine zic oamenii ca sunt Eu?” Aceeasi intrebare ne-o pune si noua Domnul, la fiecare Liturghie, in viata si trairea noastra: Cine credeti ca sunt Eu?

Noi am vrea ca Domnul sa fie facator de minuni in viata noastra, si este, va spun! Am vrea ca Domnul sa fie vindecator si aducator de sanatate, si este cu adevarat! Am vrea ca Domnul sa ne indeplineasca toate dorintele, si El le implineste cu adevarat! Dar Domnul asteapta de la noi ceva mai mult. Domnul se face pe Sine Fiu al Omului, asteptand ca omul sa-L recunoasca ca Fiu al lui Dumnezeu si adevarat Imparat.

Dumnezeu ne da viata tuturor prin Sfantul Lui Trup si Sange, care ni se da la fiecare Sfanta Liturghie. Cu toti dorim sa avem sanatate, bucurie si sa ni se implineasca cererile. Insa Domnul il fericeste pe Petru pentru altceva, pentru faptul ca a gasit Viata si a preamarit-o. Sa-L regasim pe Hristos in inimile noastre, sa ne golim de tot ce este patima, rautate, invidie, de tot ce ne desparte de Biserica si de Hristos. Sa cautam sa ne apropiem mai des de Sfintele Taine, cu ravna si cu multa dragoste.”

 De asemenea, adresandu-se preotilor, PS Atanasie a afirmat: „Aveti misiunea deosebita sa schimbati lumea cu o bucata de paine si cu un potir de vin! Sa schimbati inimile oamenilor, sa schimbati sufletele tinerilor care sunt in cautarea vesniciei si nu o gasesc in lume si in societate!”

La momentul cuvenit din cadrul Sfintei Liturghii, numerosi credinciosi s-au impartasit cu Trupul si Sangele Domnului.

Dupa momentul impartasirii preotilor, Parintele Episcop Lucian al Caransebesului a adresat, in cuvantul sau, multumiri, Parintelui Episcop Ignatie, pentru invitatia de a veni la Husi, evidentiind totodata faptul ca acest an este unul comemorativ, deoarece, in urma cu 70 de ani, ambele Episcopii, a Husilor si a Caransebesului, erau desfiintate abuziv de regimul ateu comunist:

 „La Husi, ierarhi, preoti si diaconi, din Rasarit si Apus, ne-am reunit ca, impreuna, sa-i pomenim si sa-i cinstim pe cei ce au propovaduit Evanghelia lui Hristos, atat in Rasaritul cat si in Apusul Europei.

Venim din Episcopia Caransebesului, din Banatul de munte, cu multa dragoste, aici la Husi, sa-i comemoram impreuna, la Liturghie, pe cei doi episcopi martiri, Grigorie Leu si Veniamin Nistor. Regimul comunist, in urma cu 70 de ani, prin acelasi act, a desfiintat doua eparhii istorice, Eparhia Husilor si a Caransebesului. In februarie 1949 cele doua eparhii, din estul si vestul Romaniei, au fost desfiintate abuziv. Cei doi episcopi trebuiau sa plece in alta parte. Grigorie Leu nu a mai apucat sa plece. Episcopul Veniamin Nistor a fost obligat sa plece, cu domiciliu fortat, in Alba Iulia. Astfel, in acest an comemorativ, Episcopiile noastre ii pomenesc si ii cinstesc pe cei doi episcopi martiri, Grigorie si Veniamin.”

La finalul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Ignatie al Husilor a descris, pe scurt, profilul spiritual, paradigmatic, al Sfintilor ocrotitori ai Catedralei din Husi:

„Noi venim la slujba sa devenim oameni frumosi, oameni buni, care sa ne aprofundam mai mult credinta. Ii avem ca modele pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfantul Petru este paradigma omului plin de efervescenta, plin de foarte multa fervoare pentru Dumnezeu. Acesta este cuvantul ce concentreaza personalitatea Sfantului Apostol Petru: efervescenta, dinamism, un om proaspat, foarte viu si foarte sincer.

Sfantul Apostol Pavel este paradigma, modelul, celui care este foarte inteligent, insa are nevoie de evidente.  Cea mai frumoasa evidenta care i s-a descoperit Sfantului Pavel, pe drumul Damascului, a fost insusi Hristos. Nu a mai putut, dupa acea intalnire, care i-a schimbat radical viata si l-a pus intr-un alt mod de gandire, sa-L mai nege pe Hristos, Care este evidenta prin excelenta. (…)

Asistam si astazi la o anumita tendinta de a-L prigoni pe Hristos, de a-L smulge pe Dumnezeu din viata publica, tendinta in care ideologiile seculariste vor sa ne dizloce din radacinile pe care le avem si care formeaza identitatea noastra de crestini ortodocsi si de romani.”

Totodata, Ierarhul Husilor a multumit, cu intensa dragoste, ierarhilor care au cinstit, cu prezenta lor, sarbatoarea Episcopiei Husilor. Pentru ca de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, isi cinsteste ocrotitorul ceresc, Parintele Episcop Ignatie i-a oferit, in dar, din partea clerului si credinciosilor, o icoana a Sfintei Mari Mucenite Chiriachi.

 Sa refacem unitatea neamului nostru romanesc!

Un moment deosebit, care a incununat sarbatoarea hramului, a fost oferirea, de catre PS Antonie, Episcopul de Balti, a unei candele care sa arda, in Catedrala Episcopala din Husi, pentru unitatea neamului romanesc:

„Obisnuim sa lasam cate o candela in Eparhiile pe care le vizitam, care sa arda pentru unitatea neamului romanesc. Daruim aceasta candela, din partea Basarabiei, sa arda aici, la Husi, pentru unitatea neamului nostru. Dumnezeu a facut neamurile sa fie unite. Intunericul si fortele rele le dezbina. Deocamdata suntem separati, dar lasam candela aici sa arda pentru unitatea neamului romanesc. Sa refacem unitatea neamului nostru romanesc!”

Toti credinciosii prezenti au primit, la plecare, in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si pentru pomenirea ctitorilor, cate un pachet cu mancare, iar copiii, inghetata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img