vineri, 29 martie, 2024

O molecula din sange reflecta predispozitia la diabet

Distribuie:

Publicat:

Prezenta unei mici molecule in sangele unei persoane este strans asociata cu riscul ca aceasta sa dezvolte, cu ani de zile mai tarziu, diabet de tip 2, se arata in revista "Journal of Clinical Investigation". Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat esantioane de la mai multe sute de persoane monitorizate timp de 12 ani, in cadrul a doua studii, american si suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet in anii urmatori. Acest risc era unul independent de alti factori de risc deja cunoscuti, precum inactivitatea fizica, o alimentatie bogata in grasimi si in glucide, surplusul de greutate, glicemia crescuta sau varsta. 

"Acest studiu, unul foarte solid, este pasionant, deoarece dezvaluie ca riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi descoperit cu ani inainte, plecand de la un marker biologic sangvin total nou", subliniaza dr.Bruno Verge, sef al serviciului de diabetologie de la Spitalul de Copii din Dijon, citat de cotodianul francez "Le Nouvel Observateur". Depistarea diabetului de tip 2 incepand de la varsta de 45 de ani devine o miza ridicata pentru toate societatile occidentale, date fiind complicatiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale cecitatii, infarctului miocradic, insuficientei renale in faza terminala si amputarilor.

Dosajul sangvin pentru 2-AAA, un produs de degradare a aminoacidului lizina, se face in prezent cu ajutorul unui spectrometru de masa ultrasensibil. Cu ajutorul unei metode mai accesibile, este posibil ca intr-o zi diabetul, o boala a carei evolutie asimptomatica si indolora este extrem de bine disimulata, sa poata fi decelata mult mai devreme la persoanele cu risc de a o dezvolta. in Franta, diabetul de tip 2 afecteaza aproape 3 milioane de persoane si peste 500.000 de persoane ar avea diabet fara sa stie acest lucru. Pentru a putea anticipa aceasta boala, markerii de risc clasici raman antecedentele de familie, tendinta de a pierde rapid din greutate si o glicemie pe nemancate mai mare de 1 g/l.

in Romania sunt inregistrati, in prezent, 800.000 de pacienti cu diabet, iar cel putin 600.000 au neuropatie diabetica, dar a scazut numarul complicatiilor acute in diabet, al comelor, dar a crescut numarul complicatiilor cronice. Neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie cronica in diabet, reprezinta 75% dintre pacienti. Una din doua persoane bolnave de diabet dezvolta acesta complicatie. Intervine, asadar, o problema care tine de calitatea echilibrului metabolic, dar care trebuie sa fie tratata in paralel cu boala propriu-zisa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img