marți, 19 martie, 2024

O noua afectiune inclusa de OMS pe lista bolilor mintale

Distribuie:

Publicat:

Dependenta de jocuri video a fost inclusa luni in mod oficial pe lista afectiunilor mintale de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in aceeasi categorie cu dependenta de cocaina si cu dependenta de jocuri de noroc, au anuntat expertii acestei institutii internationale, citati de AFP si Agerpres.

Tulburarile psihice generate de dependenta de jocuri video ("Gaming disorder") au fost incluse in cea de-a 11-a editie actualizata a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), care reprezinta prima actualizare globala a acestei nomenclaturi de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent.

"Dupa ce am consultat experti din lumea intreaga si am examinat literatura de specialitate intr-o maniera exhaustiva, am decis ca aceasta tulburare ar trebui sa fie adaugata" pe aceasta lista, a declarat pentru AFP directorul departamentului de Sanatate mintala si de lupta contra toxicomaniei din cadrul OMS, Shekhar Saxena.

OMS a publicat in ianuarie o definitie a acestei tulburari, anuntand ca ea urma sa fie recunoscuta in mod oficial drept o maladie.

Definitia actuala pentru "gaming disorder" precizeaza ca aceasta afectiune reprezinta "un comportament asociat jocurilor video pe internet sau offline", care se caracterizeaza printr-o "pierdere a controlului asupra jocului, o prioritate ridicata acordata jocului in raport cu alte activitati, pana la punctul in care acesta prevaleaza in fata altor centre de interes si activitati cotidiene, si prin continuarea si cresterea activitatii jocului, in ciuda aparitiei consecintelor negative".

Pentru stabilirea diagnosticului, acest tip de comportament extrem trebuie sa aiba consecinte asupra "activitatilor personale, familiale, sociale, educative, profesionale" si "in principiu, sa se manifeste cu claritate intr-o perioada de cel putin 12 luni". "Persoana diagnosticata cu gaming disorder se joaca atat de mult incat alte centre de interes si activitati sunt neglijate, inclusiv somnul si odihna", a explicat Shekhar Saxena.

In presa au fost descrise numeroase cazuri de jucatori compulsivi care erau incapabili sa se desprinda de computerele, smartphone-urile si consolele lor de jocuri video, incat erau pe punctul de a renunta la orice forma de viata sociala si de a-si periclita sanatatea mintala si fizica.

Aproximativ 2,5 miliarde de persoane din lumea intreaga obisnuiesc sa se joace cu ajutorul unor jocuri video. insa gaming disorder afecteaza "doar o mica minoritate", a subliniat acelasi reprezentant al OMS, reamintind ca "expertii institutiei nu spun ca orice obisnuinta de a te juca cu ajutorul jocurilor video este o patologie". 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img