vineri, 29 martie, 2024

O noua dieta se bucura de un succes imens

Distribuie:

Publicat:

Cafeaua poate ajuta la pierderea in greutate si la imbunatatirea performantelor intelectuale – este argumentul unui nou regim foarte in voga in Statele Unite, desi medicii il privesc cu scepticism.

“‘Bulletproof diet’ stimuleaza activitatea creierului, energia, va face sa munciti mai bine, sa fiti un parinte mai bun, un prieten mai bun si o persoana mai buna”, promite creatorul sau, Dave Asprey. Bautura sa magica, numita “Bulletproof Coffee” (cafea anti-glont), este cafea fara micotoxine (ciuperci minuscule care apar in timpul fermentatiei), la care se adauga o lingurita de unt si cateva picaturi dintr-un ulei pur, relateaza ziare.com, care citeaza AFP.

“O beti dimineata si imediat nu mai aveti chef sa mancati nimic. Creierul primeste energie care nu provine din zahar, foamea dispare si sunteti liber”, a declarat pentru AFP Davi Asprey. In plus, “slabiti fiindca metabolismul functioneaza, insa nu mai rontaiti nimic intre mese”, adauga americanul ajuns in Canada.

Asprey a avut ideea acestui regim in 2004, in timpul unei calatorii in Tibet cand, afectat de altitudine, s-a simtit slabit pana cand a incercat unceai cu unt de iac. Impresionat de efectul energizant al bauturii, a vrut sa il adapteze pentruviata occidentala.

In Statele Unite, unde o treime din locuitori sunt obezi, “Bulletproof diet” se bucura de mare succes, fiind adoptat de sportivi sau adepti ai “biohacking”-ului, miscare care combina biologia, tehnologia si alimentatia pentru imbunatatirea capacitatilor fizice si mentale.

Regimul este laudat si de cateva celebritati, printre care actrita Shailene Woodley, vedeta din filmul “Divergent”, sau umoristul Jimmy Fallon. In schimb, expertii in alimentatie sunt mai critici. “Acest regim poate functiona ca orice alta dietacare elimina multe alimente”, arata Amy Schnabel, nutritionist la spitalul UCLA (Los Angeles).

“Bulletproof diet” propune eliminarea micului dejun, masa considerata adesea de nutritionisti drept cea mai importanta a zilei. Acestia recomanda cereale sau paine, oua sau produse lactate(proteine), fructe pentru fibre si vitamine, precum si o cafea sau un ceai.

Teina si cafeina sunt stimulente recunoscute, cu unele calitati diuretice. “Cafeaua ar face pe oricine sa se simta bine. Cafeina ajuta la claritatea mentala”, afirma nutritionista mentionata. “Daca apreciati ca band o ceasca cu aceasta bautura va face sa va simtiti bine si sa aveti o minte foarte clara, este probabil efectul placebo”, adauga ea.

Asociatia britanica de dietetica a introdus regimul “Bulletproof” in Top 10 regimuri ale celebritatilor care trebuie evitate in 2016, considerand ca se bazeaza pe un principiu de clasificare a alimentelor “in contradictie cu recomandarile pentru sanatate” si a carui eficienta nu a fost dovedita. Cafeaua cu unt si ulei a devenit rapid un mini-imperiu dietetic, fiind prezentata intr-un best-seller care face in mare parte apologia unei hrane sanatoase (multe proteine, legume verzi, putine feculente etc.).

Un prim magazin s-a deschis in California, in orasul Santa Monica, iar un site comercializeaza o intreaga gama de produse mai mult sau mai putin legate de nutritie: bautura gata de consum in capsule, “kituri de performanta” pentru pregatirea acasa, dar si saltele care induc somnul, veioze de noapte, ecrane zen pentru iPhone etc. Firma creata de Dave Asprey a strans 9 milioane de dolari pentru dezvoltarea retelei sale de magazine de vanzare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img