joi, 28 martie, 2024

O noua harta detaliata a sistemului nervos a fost creata: poate oferi noi indicii cu privire la originea unor boli neurologice

Distribuie:

Publicat:

Savantii de la Karolinska Institutet din Suedia au creat o harta sistematica si detaliata a tipurilor de celule a sistemului nervos la soareci. Harta, care poate oferi noi indicii despre originea diverselor boli neurologice, este prezentata in jurnalul Cell. Pe viitor, cercetatorii vor folosi aceleasi metode pentru a carta creierul uman la un nivel similar de detaliat.

Desi exista multe tipuri de celule, iar specialistii au suficiente informatii despre acestea, nu exista un atlas sistematic care ar permite acestora sa vada imaginea de ansamblu a sistemului nervos si relatiile (deseori complexe) dintre varii tipuri de celule ale sistemului nervos la mamifere.

„In ultimii ani, echipa de cercetare a lui Sten Linnarson a creat metode care le-a permis incadrarea tipurilor de celule intr-o harta, intr-un mod mai sistematic si mai detaliat decat in cadrul incercarilor anterioare, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

„Se pot compara diferentele dintre o harta medievala si o imagine de satelit: mii de detalii care erau in trecut invizibile au devenit vizibile cu ajutorul noilor tehnologii, iar intreaga harta a devenit mai de incredere”, explica Sten Linnarson de la Departamentul de Biochimie si Biofizica Medicala de la Karolinska.

Cunoasterea aceasta a diferitelor tipuri de celule ale creierului poate fi folosita pentru intelegerea originii unor boli. Circa o treime din bolile neurologice apar in timpul dezvoltarii embrionare. in ultimii 15 ani, un numar insemnat de studii genetice au identificat genele care contribuie la boli precum schizofrenie, scleroza multipla, autism, Alzheimer si Parkinson. Totusi, bolile provin de la un anumit tip de celule, intr-o anumita regiune si la un anumit timp, depinzand de locul si momentul activarii genelor relevante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img