marți, 19 martie, 2024

O noua iluzie optica arata cat de usor putem fi pacaliti! Ce culoare au punctele?

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au realizat un experiment interesant.

In cadrul unui experiment, psihologii au realizat un test care implica analizarea culorilor in cazul a 1.000 de puncte individuale. Punctele aveau culori care variau de la albastru la purpuriu inchis.

Un grup de voluntari a luat parte la test, subiectii fiind rugati sa spuna ce culoarea avea fiecare punct in parte. 

In primele 200 de teste, participantii au primit un numar egal de puncte albastre si purpurii. In timpul urmatoarelor 800 de teste, cercetatorii au inceput sa schimbe regula aceasta si le aratau mai multe puncte purpurii.

Cu toate acestea, voluntarii spuneau ca vad puncte albastre chiar si atunci cand in realitate li se aratau numai puncte care nu aveau aceasta culoare. Prin urmare, dupa repetarea de mai multe ori a testului, perceptia culorii a inceput sa se schimbe.

Fenomenul s-a mentinut char si dupa ce subiectii au fost avertizati ca numarul punctelor albastre a scazut foarte mult si sa nu mai identifica asa cum trebuie culorile.

Chiar si cand li au oferit o recompensa in bani pentru identificarea corecta a culorii, rezutatul obtinut de cercetatori a fost la fel: punctele purpurii erau considerate ca fiind albastre.

Concluzia psihologilor este ca oamenii nu iau decizii bazate pe reguli clare, ci mai curand pe context si pe ceea ce au observat anterior.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img