vineri, 29 martie, 2024

O noua lege controversata va intra in vigoare

Distribuie:

Publicat:

Incepand de luni, procurorii vor putea cere bancilor, fara a avea aprobarea judecatorului, informatii despre situatia financiara a unei persoane, conform unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a aparut luni, 23 mai 2016, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389 si se aplica deja.

Printre numeroasele modificari operate de Executiv la Codul penal, Codul de procedura penala si Legea organizarii judiciare se numara si una referitoare la accesul la situatia financiara a persoanelor. Mai exact, de-acum, procurorii nu mai au nevoie de incuviintarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati pentru a cere de la banci date despre existenta si continutul conturilor bancare.

“Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricarei altei institutii care detine date privind situatia financiara a unei persoane comunicarea datelor privind existenta si continutul conturilor unei persoane, in cazul in care exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”, este scris in ordonanta de urgenta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img