vineri, 19 aprilie, 2024

O noua pedeapsa pentru soferi a fost aprobata! Iata cum puteti ramane fara permis intr-o clipita

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Romaniei a dat unda verde la inasprirea pedepselor! Astfel, conducatorii auto care nu opresc la dispozitia politistului aflat in interes de serviciu pot ramane fara permis pe o perioada de 90 de zile.
 
Cu toate acestea, executivul nu sustine majorarile de pedepse pregatite in cazul conducerii unui vehicul care polueaza fonic sau emana noxe peste limitele legale admise.

Respectivul proiect de lege, care urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in perioada urmatoare, suspenda exercitareadreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, pentru ”neoprirea la dispozitia politistului aflat in exercitarea atributiilor de serviciu”.

„Vedem cum oamenii legii s-au confruntat cu foarte multe situatii in care participantii la trafic au ales sa nu opreasca vehiculele, iar politistii rutieri au fost nevoiti sa porneasca in urmarirea lor, in unele cazuri fiind nevoie de intariri si chiar de utilizarea focului de arma”, argumenteaza autorii legii necesitatea acestei sanctiuni.

Executivul a propus autorilor legii ca „nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului aflat in exercitarea atributiilor de serviciu” sa presupuna aplicarea sanctiunii cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Prin urmare, aceasta fapta nu va mai fi sanctionata doar cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Statul nu a inceput inca sa restituie timbrul de mediu – taxa declarata ilegala de autoritatile europene, dar va introduce o alta. Asta, dupa ce Guvernul a eliminat timbrul de mediu pentru autovehicule – parte a celor 102 taxe nefiscale care au fost desfiintate de la 1 februarie 2017. Autoritatile vor astfel sa descurajeze importurile de masini second hand care, anul trecut, au atins niveluri-record.

Concret, noua taxa auto va fi aplicata tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au platit sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto, aceasta urmand sa fie calculata in functie de gradul de poluare al masinii. Astfel, noul bir poate ajunge si la 200 de euro pe an. Cel mai putin vor plati titularii de masini care indeplinesc normele de poluare 5 si 6, respectiv 50 de euro. 

Noua formula de calcul va fi facuta publica in primavara, dar exista surse care sustin ca va fi platita anual, dupa modelul Germaniei sau Portugaliei, si va lua in calcul trei variabile: capacitatea cilindrica pentru care deja se plateste un impozit, norma de poluare a fiecarei masini si emisiile de CO2 produse. Deocamdata, autoritatile fac ultimele pregatiri pentru a introduce noua taxa. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) s-a apucat deja sa inventarieze emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele inmatriculate in anul 2017.

Formula agreata in Occident

Probabil, Ministerul Mediului va alege aceasta varianta de calcul a taxei pentru ca este o una dintre formulele agreate in Europa Occidentala. „Statul a incercat in ultimii ani sa limiteze importurile de masini vechi, insa caile alese nu au fost cele mai bune. Introducerea unei taxe de prima inmatriculare este posibila, insa trebuie formulata inteligent, astfel incat sa nu incalce prevederile legislatiei comunitare. 

Un instrument cu un potential foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reasezat pe principii de mediu”, a declarat Daniel Anghel, liderul Sectorului de Automotive, PwC Europa Centrala si de Est.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img