miercuri, 24 aprilie, 2024

O noua runda de NEGOCIERI ESUATE in Republica Moldova

Distribuie:

Publicat:

O noua runda de negocieri a avut loc joi la Chisinau intre partidele care se declara proeuropene pentru formarea unei coalitii de guvernare, dar discutiile s-au incheiat fara niciun rezultat, situatie ce duce la prelungirea crizei politice declansate dupa demiterea, la sfarsitul lunii octombrie, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Strelet.

Liberalii si democratii au respins ideea de a negocia cu Partidul Liberal Democrat (PLDM), atata timp cat aceasta formatiune insista sa puna o serie de conditii, in timp ce liderul interimar al liberal-democratilor, Valeriu Strelet, a precizat ca nu exista un consens nici in privinta numirii unui premier neafiliat politic si nici in privinta asa-numitei variante ‘zero’ ce ar presupune inclusiv demisia presedintelui parlamentului, Andrian Candu, dupa cum relateaza Radio Chisinau.

Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a anuntat ca, pana la reluarea discutiilor la nivel politic, vor avea loc intalniri intre grupurile de experti din partea celor trei formatiuni.

Guvernul Strelet a fost demis la 29 octombrie, printr-o motiune de cenzura initiata de opozitia socialista si comunista si sustinuta de democrati, ceea ce a dus la destramarea aliantei de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat si Partidul Democrat. Negocierile dintre PLDM, PDM, PL si grupul fostului premier Iurie Leanca (grupul deputatilor neafiliati) au inceput abia zilele trecute, intrucat liberal-democratii au refuzat sa participe la discutii. Anterior, Partidul Democrat a purtat discutii si cu Partidul Comunistilor, dar Partidul Liberal si grupul Leanca au exclus o coalitie cu comunistii.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis recent ca, in cazul in care un nou guvern nu este format in timp de trei luni de la demiterea fostului executiv, presedintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului si convocarea de alegeri anticipate. Termenul limita pentru investirea de catre legislativ a unui nou guvern este 29 ianuarie 2016.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img