vineri, 19 aprilie, 2024

O noua specie de pasare salbatica, descoperita de specialistii de la Universitatea Cuza

Distribuie:

Publicat:

Romania are o noua specie de pasare salbatica in fauna – pitulicea de munte orientala (Phylloscopus orientalis). Este prima observatie documentata pentru tara noastra a acestei specii de pitulice.

Descoperirea a fost facuta de un grup de ornitologi de la Societatea Ornitologica Romana, Centrala Ornitologica Romana si Facultatea de Biologie a Universitatii "Alexandru Ioana Cuza" – UAIC Iasi, la Agigea. Aici functioneaza o statie de inelari ornitologice, in cadrul Statiunii Biologice Marine "Prof. Dr. Ioan Borcea", Agigea a UAIC.

Specia noua din fauna Romaniei a fost inelata de dr. Emanuel Baltag.

"Era ora 09:00 dimineata, pe sapte septembrie, iar drd. Petrisor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria si numarul de identificare pe piciorul pasarii, dar imediat, in jurul meu au venit si ceilalti colegi biologi din echipa – Vitalie Ajder, Alexandru Pintilioaie, George Creanga, Diana Ionescu, Oana Galan. Bineinteles ca imediat ce au aflat, au venit si alti ornitologi sa vada noua specie pe care o putem raporta in fauna Romaniei", a declarat Emanuel Baltag.

Specia noua de pitulice din fauna Romaniei nu are dimensiuni impresionante. Este o pasare de talie mica, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depaseste 11 grame. Primele semnalari ale speciei in Romania au fost facute de ornitologul Robert Ritter von Dombrowsky in volumul "Pasarile Romaniei". Pasarea a fost semnalata inca din 1898, dar niciun cercetator nu a putut prezenta dovada ca specia a fost observata si identificata corect in tara noastra.

"Pitulicea aceasta este semnalata ca specie cuibaritoare in Balcani, care ierneaza in Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma ca specia cuibareste si la noi. Pitulicile migreaza spre Africa, nu ierneaza la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc in migratie spre nord, iar apoi isi schimba traseul. Pasarea a fost capturata si inelata in migratie, nu ne putem pronunta, asadar, daca specia cuibareste si in Romania", a mai spus dr. Emanuel Baltag.

Inelarile ornitologice sunt cea mai veche metoda de studiere a migratiei pasarilor. Cu ajutorul uneor plase care nu ranesc pasarile, ornitologii le captureaza, efectueaza apoi identificarea pasarilor, le masoara, le cantaresc si le aplica un inel ornitologic pe picior. Odata recapturate de alti ornitologi, pasarile trec din nou prin acelasi procedeu si se poate afla din bazele de date de unde provin si alte detalii preluate de biologi. Pana la aceasta ora, pitulicea de munte orientala nu poate fi vazuta in Romania nici macar la muzee, aceasta este prima observatie documentata a speciei. Din 2013 pana acum, au fost semnalate 18 specii noi de pasari in fauna Romaniei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img