marți, 19 martie, 2024

O noua tehnica revoutionara ar putea inlocui mamografiile dureroase. Analiza dureaza doar 15 secunde

Distribuie:

Publicat:

Pentru femeile de peste 40 de ani, mamografia este o analiza necesara, dar neplacuta, pe care trebuie sa o faca o data pe an sau la doi ani. Desi tehnica este un factor decisiv al reducerii riscului mortilor asociate cancerului mamar, nu este ideala deoarece pacientul este expus radiatiilor cu raze X, iar sanii sunt striviti intre doua placi metalice.

Detectarea in faze initiale a crescut rata de supravietuire a pacientelor ce sufera de cancerul mamar, insa multe femei evita procedura din cauza disconfortului. In cadrul unui studiu din 2013, majoritatea subiectelor intervievate au declarat ca evita mamgrafiile din cauza durerii. Mamografia poate oferi un diagnostic gresit in cazul multor femei, mai ales tinere ce sunt considerate dense din punct de vedere radiografic. De asemenea, in urma mamografiilor, aproximativ 50% dintre femei primesc un diagnostic pozitiv fals, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Daily. 

Cercetatorii din cadrul Institutului Caltech sustin ca au dezvoltat un scaner cu laser sonic ce poate identifica tumoarea in maximum 15 secunde prin transmiterea pulsatiilor de lumina catre sani. Sistemul de scanare, denumit tomografie computerizata fotoacustica sau PACT, a fost dezvoltat in laboratorul specialistului in inginerie Lihong Wang. 

PACT functioneaza prin transmiterea unor pulsatii laser cu infrarosu prin tesutul mamar. Lumnina laser se propaga prin san si este absorbita de catre moleculele de hemoglobina incarcate cu oxigen, fapt ce provoaca vibratii ultrasonice la nivel molecular. Aceste vibratii calatoresc prin tesut si sunt captate de o raza cu 512 senzori ultrasonici ce se afla in jurul tesutului mamar. Informatiile colectate de acesti senzori sunt utilizate pentru asamblarea unor imagini a structurii interne a sanului. PACT poate furniza o imagine a structurii interne aflata chiar si la patru centimetri adancime. Deoarece utilizeaza moleculele de hemoglobina, cele mai vizibile sunt vasele de sange prezente in tesut. Acest lucru poate duce la identificarea cancerului deoarece cancerul isi dezvolta propriile vase de sange in jurul lor. 

In cazul procedurii PACT, pacientul este asezat pe o masa cu fata in jos, iar pe rand fiecare san este amplasat intr-o cavitate, intregul proces dureaza aproximativ 15 secunde, in timp ce metoda traditionala poate dura chiar si 45 de minute. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img