joi, 28 martie, 2024

O parte importanta a creierului se subtiaza daca petreci prea multe ore pe scaun

Distribuie:

Publicat:

In cadrul unui studiu in premiera, specialistii au descoperit ca in cazul persoanele aflate la varsta mijlocie sau persoanelor varstnice, o anumite regiune a creierului asociata memoriei este mult mai ingrosata daca acestea petrec mult timp in picioare sau fac miscare. Pe de alta parte, indiferent de varsta, in cazul persoanelor ce petreceau mult timp asezati, lobul temporal medial si subregiunile acestuia erau mult mai subtiri.

O parte importanta a creierului se subtiaza daca petreci prea multe ore pe scaun. Ideea subtierii lobului temporal medial din creier ar trebui sa starneasca ingrijorarea, informeaza Los Angeles Times. Pierderea volumului din aceasta regiune apare in mod obisnuit in timp ce imbatranim, iar rezultatul este observat prin pierderi episodice de memorie. O micsorare accentuata a creierului devine pronuntata in particular in cazul dementei. Chiar si inainte ca Alzheimerul sa provoace pierderea amintirilor, afectiunea incepe sa schimbe densitatea si volumul hipocampusului si a cortexului entorhinal. 

O parte importanta a creierului se subtiaza daca petreci prea multe ore pe scaun. Descoperirile cercetatorilor se bazeaza pe interviurile si testele realizate pe 35 de prsoane sanatoase din punct de vedere cognitiv, cu varste cuprinse intre 45 si 75 de ani. Cercetatorii din cadrul UCLA au intervievat voluntarii privind activitatea lor fizica si mai apoi le-au scanat creierul. Specialistii au descoperit ca, in functie de varsta, fiecare ora in plus de stat jos scade grosimea lobului medial temporal cu 2%. Specialistii sugereaza ca in comparatie cu o persoana ce sta 10 ore pe zi jos, persoanele de aceeasi varsta care stau jos 15 ore pe zi au lobul temporal medial cu 10% mai subtire.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img