joi, 28 martie, 2024

O poveste emotionanta! Viata acestui tanar s-a schimbat radical dintr-o joaca! A ajuns o fantoma din cauza jocurilor de noroc si a drogurilor

Distribuie:

Publicat:

• Viata lui s-a schimbat radical in momentul in care a luat aceasta decizie • Dintr-o placere copilareasca, totul s-a transformat intr-un adevarat cosmar • La mai bine de noua ani de la acel moment, totul pare ca se naruie pentru acest tanar din Iasi • Are 25 de ani si nu mai crede in posibilitatea de a avea o viata normala • A pierdut, rand, pe rand, fiecare vis pe care l-a avut si a ajuns in pragul disperarii • Povestea lui e cu adevarat emotionanta • Specialistii sustin ca exista un singur pas intre o placere de moment si dependenta

 

Mirajul banilor care pot fi castigati cu foarte multa usurinta, dar si senzatiile provocate de substantele halucinogene distrug, de la an la an, tot mai multi tineri care pica foarte usor in aceasta capcana. De la un lucru care pare o simpla incercare sau de la o placere de moment, multi tineri au ajuns sa fie dependenti de jocurile de noroc si chiar de droguri, iar vietile lor au capatat alt sens din momentul in care au cazut in aceasta capcana. Aceasta este si povestea unui tanar din Iasi, in varsta de 25 de ani, care, la noua ani de cand a intrat pentru prima oara in contact cu drogurile si jocurile de noroc, si-a pierdut visurile pe care le-a avut inca din copilarie, increderea in familie si in prieteni, dar si sansa de a trai o viata normala. Pentru Octav, totul a inceput in liceu cand, indemnat de alti colegi, a consumat, pentru prima oara, droguri.

"Prima oara cand am consumat droguri eram in liceu, aveam 16 ani. Eram impreuna cu alti prieteni, colegi de atunci si am zis ca voi incerca, ca nu se poate intampla nimic grav. Asa am si facut, am fumat o tigara, pe atunci erau la moda etnobotanicele, le gaseai la orice colt de strada si nu erau scumpe. A fost o senzatie tare pe atunci, nu mai stiam ce e cu mine. O perioada nu am mai pus gura pe asa ceva, am zis ca a fost ceva de moment. Apoi, la cateva luni dupa, am avut din nou ocazia de a fuma si nu am refuzat nici atunci, stiind deja despre ce este vorba. De atunci, am inceput sa-mi cumpar singur si impreuna cu alti prieteni si ni se parea totul foarte distractiv, dar uite unde am ajuns, dupa atatia ani", povesteste Octav R., tanar din Iasi, in varsta de 25 de ani.

A vazut in jocurile de noroc o sansa de a castiga bani usor, din care sa-si cumpere droguri

Conform medicilor specialisti, consumul de droguri poate conduce, treptat, la alte vicii extrem de periculoase, care pot fi considerate, pentru moment, o cale de scapare. Asa a fost si in cazul tanarului din Iasi care, din lipsa banilor si din cauza dependentei de droguri, a apelat la jocurile de noroc pentru a face rost de bani.

Astfel, aparatele sau pacanelele, asa cum sunt cunoscute, fac acum parte din viata de zi cu zi a tanarului si reprezinta metoda prin care incearca sa castige bani din care sa-si achizitioneze substantele de care are nevoie.

"La cam un an jumatate de cand am inceput sa consum droguri, m-am apucat si de pacanele. Am vazut ca altii castiga bani multi si usor, dar niciodata nu am stiut ce sume au pierdut inainte. Mi-am zis ca pot face si eu asta, mai ales ca nu munceam, nu aveam un venit si singurii bani pe care-i primeam erau de la parinti. Mi-a mers primele dati, pentru ca ma multumeam cu sume mici, cu doua, trei sute de lei, dar apoi gluma s-a ingrosat tot mai mult. Voiam mai mult si acum am ajuns sa nu ma mai desprind de ele, sa stau nopti intregi in salile de aparate si sa joc toti banii, pana la ultimul leu. Degeaba m-am angajat cand aveam 19 ani, pentru ca nu am realizat nimic. Toti banii pe care-i castigam ii bagam in aparate si in tigarile pe care le fumez zilnic. Ma gandesc in fiecare zi sa ma las, de fiecare data imi spun ca e ultima oara cand fac asta, dar a doua zi parca se sterge totul cu buretele si o iau de la capat. Am ajuns sa ma imprumut de la tot felul de banci, persoane si sa ma chinui sa fac rost de bani pentru datorii. Tot timpul am crezut ca o sa pot scapa de probleme tot cu pacanelele si mi-am gasit refugiul in ele si droguri. Acum, dupa noua ani, totul pentru mine a devenit o rutina. Am terminat un liceu, am facut cativa ani de facultate, dar degeaba. Nu ma simt capabil sa ma integrez nicaieri si nici sa am o viata normala. Va dati seama, problemele in familie au aparut si ele, pentru ca si parintii si prietenii si-au dat seama cu ce ma ocup si ce fac", mai povesteste tanarul din Iasi.

Tot mai multi tineri pica in acest miraj

Conform medicilor psihiatri, tot mai multi tineri cu varste fragede pica in aceasta capcana, in mirajul drogurilor si al substantelor interzise. Astfel, exista o distanta foarte mica intre o simpla incercare si dependenta care ajunge sa distruga vieti.
"Sunt din ce in ce mai multe astfel de cazuri, vorbim de tineri cu varste fragede, pana in 20 de ani, care au probleme legate de jocurile de noroc si aceste probleme sunt amestecate si cu probleme legate de substante, cum ar fi alcoolul, etnobotanicele sau altele. In general, pe fondul consumului de substante, pierd cenzura comportamentului si intra intr-o spirala a jocului care, la urma urmei, ii afunda si mai mult. Nu le rezolva problemele ci ii incurca, deoarece isi fac datorii, se imprumuta si unii recurg si la fapte antisociale pentru a juca in continuare. Practic, cele doua lucruri se potenteaza reciproc, iar unele cazuri sunt dramatice si au consecinte negative", precizeaza dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator programe NoAddict.

Ajutorul din partea specialistilor, singura cale

Pentru aceste persoane, singura cale de scapare este de a accepta ca au nevoie de ajutorul unui specialist, care sa-i faca sa constientizeze  in ce situatie se afla. Astfel, cei care au cazut in acest miraj trebuie sa isi dea seama in ce punct se afla si sa beneficieze de ajutor medical.

"Pentru problemele acestor persoane, rezolvarea vine cu primul pas, acela de a cere ajutor si de a intra intr-un parcurs de schimbare, in terapie. Pana atunci, totul e clar in mintea lor, pentru ca au impresia ca pot rezolva singuri problemele. In momentul in care se clarifica cu un specialist amplitudinea problemelor, pacientii sunt sensibilizati si inteleg ca trebuie sa faca ceva", adauga dr. Ovidiu Alexinschi.

Un singur pas pana la o tragedie

Linia dintre simpla incercare si dependenta este tot mai subtire in ultimii ani, spun medicii specialisti. Astfel, acestia se confrunta cu tot mai multe astfel de cazuri, din ce in ce mai dificile, si din cauza diverselor substante care au inceput sa circule pe piata drogurilor din Romania si implicit din Iasi.

"In functie de caracteristicile substantelor, distanta de la incercare la dependenta este destul de mica. Nu mai este ca in trecut, cu drogurile clasice. Acum, orice chimist amator poate produce substante cu efecte devastatoare si mult amplificate fata de drogurile clasice. Folosesc fel si fel de amestecuri, substante halucinogene cu sedative si lucrurile se complica din ce in ce mai mult", mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img