joi, 18 aprilie, 2024

O rezervatie unica din Romania risca sa dipara!

Distribuie:

Publicat:

Conducerea Muzeului Tarii Crisurilor (MTC), custode al rezervatiei unice in Europa cunoscuta ca Lacul cu nuferi, a solicitat astazi, intr-o conferinta de presa, interventia Ministerului Mediului si a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi luate masuri urgente menite sa previna disparitia acestui ecosistem ocrotit prin lege, situatie in care Romania ar putea sa fie sanctionata de catre Comisia Europeana, potrivit AGERPRES.

Existenta unicului habitat acvatic termal din Europa este in pericol de a disparea din cauza supraexploatarii apei termale din cele doua statiuni de pe raza comunei Sanmartin (Baile Felix si Baile 1 Mai).

Specialistii muzeului au reusit, prin doua proiecte, sa salveze, in acvarii protejate, cele doua specii endemice din lacul cu nuferi — pestele rosioara lui Racovita si melcul Melanopsis, precum si nufarul termal, in mediu controlat. Mai dificil va fi, potrivit directorului MTC, Aurel Chiriac, sa se refaca ecosistemul acvatic termal.

“Aceasta rezervatie trebuie sa ramana sub controlul strict al Ministerului si al Agentiei de Mediu pentru ca ei au parghiile necesare de la nivel central si au puterea prin minister sa impuna niste masuri, daca se va ajunge la renuntarea la custodie” a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Conducerea muzeului si-a anuntat recent, intr-o sedinta ministeriala, intentia de renunta la custodia sitului de importanta comunitara Lacul Pesea, avand in vedere numeroasele probleme ce pot fi rezolvate la un nivel mult mai inalt decat cel local.

Dupa ce timp de 50 de ani specialistii muzeului au ingrijit rezervatia, iar din anul 2010 au luat-o in custodie, in decembrie 2011 ei au fost primii care au sesizat si anuntat scaderea apei termale in lacul cu nuferi.

Concluziile specialistilor prezentate de MTC, bazate pe studii practice si cercetari realizate, au aratat ca depasirea debitului de refacere naturala, prin supraexploatare, duce automat la scaderea nivelului apei geotermale in lacul cu nuferi (Ochiul Mare). Stoparea exploatarilor a dus, asa cum s-a demonstrat in anul 1983 (cand s-a dispus “de sus in jos”), la refacerea rapida a nivelului apei in lacul cu nuferi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img