joi, 25 aprilie, 2024

O sansa pentru femeile care sufera de cancerul ”sarutul mortii”

Distribuie:

Publicat:

Cancerul de san triplu negativ (CSTN) nu poate fi afectat de nicio terapie, iar singura speranta este chemoterapia – care nici aceasta nu este o metoda deloc sigura, intrucat cancerul „sarutul mortii” este numit in acest mod dintr-un motiv destul de evident: este foarte agresiv si letal chiar si in fazele de inceput ale sale.

Astfel, doctorii incearca sa combine metodele de terapie, adica sa creeze un cocktail de medicamente intr-un efort de a combate acest tip de cancer. Totusi, nu exista nicio cale sigura de a prezice ce combinatii, dintre sutele existente, vor functiona (si vor trebui sa functioneze rapid) pentru o anumita pacienta cu CSTN, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea Monash au folosit datele genetice si ale tratamentelor de la celulele canceroase crescute in laborator prelevate de la sute de paciente din intreaga lume pentru a crea un program computerizat, care a scos la iveala o combinatie de medicamente pana acum necunoscuta, care poate reprezenta raspunsul pentru boala. In cadrul lucrarii, publicate recent in PLOS Computational Biology, Dr. Lan Nguyen de la Monash Biomedicine Discovery Institute si echipa sa cred ca modelul computerizat va deveni o aplicatie pe care medicii o pot folosi pentru a realiza cele mai bune combinatii de medicamente pentru fiecare pacient in parte.

Celulele cancerului de san triplu negativ pot dezvolta rezistenta la un singur medicament in cateva zile sau chiar in cateva ore, in principal prin rearanjarea rutelor de semnalizare din celule. „Este similar cu situatia in care exista un accident rutier, iar traficul este redirectionat pe strazile adiacente”, a precizat Nguyen. „Dar cum aceste celule canceroase gasesc noi cai de a vita efectul medicamentului, ramane in mare parte o necunoscuta”.

Echipa de la Monash, in colaborare cu colegii de la Institutul Weizmann din Israel, au caracterizat o retea cheie de semnale care duce la dezvoltarea acestui tip de cancer si au elaborat pe baza acesteia un model computerizat care poate prezice modul in care reteaua se reorganizeaza ca raspuns la un anumit medicament. „Speram ca in 2-5 ani sa avem noile combinatii in teste clinice”, a adaugat Nguyen. De asemenea, modelul computerizat poate fi adaptat si folosit pentru a determina combinatiile de medicamente pentru alte cancere grave, precum cel la plamani sau melanomul, unde a fost observat acelasi fenomen de redirectionare ca urmare a efectului administrarii unui medicament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img