joi, 25 aprilie, 2024

O tanara din Iasi care s-a intors in tara dupa 15 ani de munca in Italia isi blestema zilele: “Ne-a adus la sapa de lemn. Nu pot dormi noaptea din cauza asta”

Distribuie:

Publicat:

• A primit numai promisiuni, iar in final a ramas cu datorii •  S-a intors in tara pentru ca ii era dor de locurile natale si voia sa ramana aici • Femeia este disperata si cauta solutii pentru ca afacerea ei sa se concretizeze • "Nu mai pot pune capul pe perna, pentru ca vin sa-mi ceara banii imprumutati. Noi am lucrat in strainatate 15 ani si am venit in tara pentru ca am vrut sa fim acasa la noi", spune femeia

In timp ce toti politicienii se lauda ca in tara sunt toate conditiile pentru ca tinerii sa nu mai plece la munca in strainatate sau cei plecati deja sa se reintoarca acasa pentru a-si deschide afaceri cu banii munciti acolo, realitatea este mult mai dura. Au simtit asta pe propria piele iesenii care au emigrat in urma cu doua decenii si s-au intors in locurile natale plini de speranta si amagiti de promisiuni. Acestia au cheltuit sume importante de bani in proiectele pe care le-au pus la punct pentru a-si deschide afaceri cu fonduri europene si au ramas pagubiti si cu datorii la banci.

Astazi, reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi va prezinta situatiile strigatoare la cer ale acestor ieseni carora li s-a promis un trai la fel de bun ca in tarile unde au muncit din greu pentru a economisi bani cu care sa se intoarca in tara si sa duca o viata decenta.

"Ne-au dat in cap"

Povestea iesencei Veronica Cimpeanu, din satul Bals, comuna Boureni, este una tipica oamenilor simpli, harnici, care nu traiesc din ajutor social, ci pleaca la munca in afara tarii pentru un trai mai bun. Dupa ani grei printre straini, chinuiti si munciti, fara sa se planga, ieseanca a revenit in comuna natala, impreuna cu familia. Au decis sa dezvolte o afacere aici, pentru a nu mai fi nevoiti sa plece din nou la munca in alta tara si sa le ofere copiilor hrana sanatoasa.

Avand experienta in agricultura (atat ea, cat si sotul ei au lucrat in Italia in mai multe ferme), ieseanca a decis ca este domeniul cel mai potrivit in care sa investeasca. Astfel, anul trecut a depus proiect in cadrul submasurii 6.1- "Instalarea tinerilor fermieri", pentru a obtine fonduri nerambursabile in valoare de 40.000 de euro. A facut un credit bancar pentru a achita tot ce era necesar derularii proiectului, iar totul a mers conform planului, timp de cateva luni.

Zilele trecute insa, a primit o veste care i-a provocat cosmaruri. "Ne-a adus la sapa de lemn. Eu nu mai pot dormi noaptea. Nu mai pot pune capul pe perna, pentru ca vin sa-mi ceara banii imprumutati. Noi am lucrat in strainatate 15 ani si am venit in tara pentru ca am vrut sa fim acasa la noi, sa ne hranim natural, sa le dam copiilor hrana sanatoasa, sa cream locuri de munca. M-am imprumutat cu 20.000 de euro de la banca sa ridic o cladire pentru animale, constructia, bani pentru proiect, intabulare, am cumparat vaci, porci, pui. Toate au fost OK o perioada. Pe 4 septembrie am depus proiectul, iar pe 24 a venit o comisie pentru fondurile europene si ne-a spus ca totul e in regula, ca sigur luam banii europeni. Noi ne-am straduit pe viata si pe moarte sa indeplinim toate conditiile. Am facut spatiu pentru vaci, ca asa se cerea, tot ce ni s-a cerut, am facut. Cu ce ma ajuta pe mine acum aceste vorbe dulci, ca proiectul e bun, e eligibil, daca nu primesc banii? Ne-au determinat sa ne instalam ca tineri fermieri, dar apoi ne-au dat in cap ca nu primim banii", spune disperata Veronica Cimpeanu.

Apel catre ministrul Petre Daea

Femeia nu vrea sa mai astepte inca un an de zile pentru a afla daca ia banii, in cazul in care se deschide o noua sesiune de depunere in cadrul submasurii 6.1 pentru tinerii fermieri si ar putea depune din nou proiectul pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). "Am stat atatea luni cu sufletul la gura sa aflam raspunsul si acum ne-a venit aceasta veste trista. Puneti-va dumneavoastra in situatia mea. In planul de investitii avem achizitionarea a 12 vaci de rasa plus terenul pentru a le asigura mancarea naturala animalelor, nu ce gasim in alte magazine. Ceea ce spun as vrea sa ajunga si la domnul ministru Petre Daea, ministrul care spune ca e alaturi de fermieri. Sau e numai publicitatea de la televizor, cand el e printre fermieri? Toti spun sa vina tinerii in tara ca pot trai bine si aici. Dar in loc sa ne ajute statul, mai mult ne ingroapa", sustine femeia.

Inca 11 ieseni sunt in aceeasi situatie

Atat ea, cat si alti 11 ieseni si 194 de tineri fermieri din toate comunele din tara, care au depus proiectele la nivel national (in total 206 proiecte neselectate pentru finantare), au primit aceeasi veste trista in urma cu cateva zile. Numai in comuna Andrieseni, din Iasi, sunt 7 ieseni in aceasta situatie. Au proiecte bune, sunt eligibili la finantare, insa nu mai sunt fonduri pentru ei. Chiar daca toti au indeplinit punctajul minim, 85 de puncte.

Potrivit ghidului solicitantului, in cazul proiectelor cu acelasi punctaj, pentru a se face o noua selectie, se iau in calcul alte doua criterii de departajare, precum nivelul de calificare in domeniul agricol sau sectorul prioritar, potrivit caruia potentialul beneficiar primeste 30 de puncte daca are ferma cu bovine sau are ferma vegetala. Daca si asa exista aceleasi proiecte, primul venit e primul servit. Insa multi dintre acesti posibili beneficiari, care au plecat la drum cu mari sperante, au cheltuit banii pentru a indeplini toate conditiile, au primit promisiuni ca iau banii si apoi au ramas cu un gust amar, regretand ca s-au intors in tara.

De ce nu au putut fi alocati 8 milioane de euro, bani disponibili pe alte submasuri de finantare care nu sunt absorbiti si ar putea fi redistribuiti catre submasurile unde sunt doritori si au proiecte eligibile la finantare? Ar putea fi un semnal de alarma pentru Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care ar putea sa gaseasca o solutie pentru ca aceste relocari financiare sa fie posibile, iar tinerii care se intorc in tara sa fie ajutati sa isi deschida afaceri in mediul rural.

Reprezentantii AFIR Iasi sustin ca regulile sunt clare. "Daca indeplinesc conditiile, iau banii", sustin reprezentantii AFIR Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img