marți, 19 martie, 2024

Oamenii care dorm 20 de minute sunt mai productivi

Distribuie:

Publicat:

Leonardo da Vinci si Nikola Tesla erau adepti ai somnului polifazic. Se stie ca oamenii care dorm in sesiuni de 20 de minute sunt mai productivi, insa care sunt implicatiile asupra sanatatii?

Majoritatea oamenilor se odihnesc pentru o perioada mai lunga de timp, de obicei noaptea. Somnul polifazic presupune scurte perioade de somn pe tot parcursul zilei. Exista mai multe programe de somn polifazic, dar cel mai popular implica o perioada mai lunga de somn, de la 90 de minute la 6 ore, suplimentata de perioade de 20 de minute de somn. Un alt program consta doar in sesiuni de 20 de minute de somn, pe tot parcursul zilei, in total reiesind 2-3 ore de somn pe zi.

Cercetatorii nu sunt pro cand vine vorba de aceasta modalitate de odihna. Exista foarte putine informatii despre studiile clinice care sa demonstreze ca somnul polifazic aduce beneficii sanatatii. Daca persoanele care dorm intr-o maniera fragmentata ajung sa doarma mai putin, apar consecinte asupra sanatatii, inclusiv tulburari cognitive, probleme de memorie si un risc mai mare de producere a accidentelor. Persoanele care nu dorm cel putin sapte ore in fiecare noapte sunt supuse unui risc mai mare de aparitie a afectiunilor cronice, cum ar fi diabetul si obezitatea, deoarece s-a demonstrat ca privarea de somn perturba nivelul hormonilor si creste nivelul zaharului din sange si apetitul.

Chiar daca iti poti pacali corpul si intra imediat in faza de somn REM, acesta nu este un lucru natural. Atunci cand realiniezi si modifici procentul stadiilor somnului, vei ajunge sa  schimbi o multitudine de functii fiziologice diferite corelate cu stadiile somnului. Acest lucru ar putea influenta sistemul endocrin si functia metabolica.

Unele persoane pot functiona corect si cu o perioada mai scurta de somn fata de media recomandata, dar acestia reprezinta exceptia de la regula. Pentru cei mai multi oameni, lipsa de somn, fie ca este cauzata de somnul polifazic sau de alte motive, va continua sa se adune, afectand in cele din urma starea generala de sanatate. În plus, somnul este ca un cont bancar. Nu poti dormi timp de o ora, apoi doua ore, pe care sa le combini cu alte patru ore si sa spui ca ai dormit sapte ore. Atunci cand ai datorii fata de somn, imprumutul pe care il faci la organismul tau este la o rata a dobanzii foarte ridicata. Pentru o ora de somn, este nevoie de o intreaga noapte de recuperare a somnului.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img