marți, 19 martie, 2024

Oamenii de stiinta au aflat de ce barbatii sunt mai predispusi la aparitia tulburarilor de neurodezvoltare

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la University of Maryland School of Medicine au analizat diferentele de risc intre barbati si femei in cazul aparitiilor acestor conditii pentru a gasi o cauzalitate moleculara, concentrandu-se pe o molecula care joaca un rol cheie in sanatatea fatului. Intr-un studiu asupra soarecilor, s-a aflat ca aceasta molecula numita OGT functioneaza prin stabilirea tiparelor specifice fiecarui sex pentru expresia genelor, potrivit descopera.ro, care citeaza Science Daily. Studiul a fost publicat recent in Nature Communications.

OGT pare sa se activeze printr-o modificare epigenetica ce controleaza transcriptia, anume gena H3K27me3. Epigenetica este studiul schimbarilor in modul in care genele sunt exprimate. Nivelurile ridicate de H3K27me3 in placenta femeii produc rezistenta la stresul prin care trece mama. Acest lucru indica un mijloc molecular care le permite femeilor sa fie mai rezistente la stresul maternal decat barbatii.

„Acest lucru ne ajuta sa explicam de ce vedem diferente profunde de dezvoltare neurologica la oameni. OGT si H3K27me3 in placenta sunt cruciale pentru o multime de proteine care sunt active in timpul nasterii, astfel ca acest proces are multe efecte care se transmit. Gena OGT-ului este pe cromozomul X si pare sa ofere un nivel de protectie pentru fatul feminin impotriva perturbarilor care apar in mediul maternal al pantecului”, afirma Tracy Bale, cercetatoarea principala a studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img