sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Obezitatea mareste riscul de cancer de ficat

Distribuie:

Publicat:

Grasimea adunata in jurul abdomenului, un index mare de masa corporala (BMI) si diabetul de tip 2 pot mari riscul de cancer de ficat, potrivit unui nou studiu. Toti acesti factori sunt asociati viguros cu riscul de cancer al ficatului, a declarat Peter Campbell, directorul care coordoneaza cercetarile de cancer digestiv al Societatii Americane pentru studiul cancerului siunul dintre coautorii studiului. Rata imbolnavirilor de acest tip de cancer s-a triplet in SUA de la mijlocul anilor 1970, iar „pronosticul acestor pacienti diagnosticati cu cancer de ficat este unul crunt“, a adaugat acesta, citat de webmd.com.

In realizarea cercetarii, autorii au examinat datele a peste un milion si jumatate de adulti obezi din 14 state americane, cautand asocieri intre greutatea corporala si diabetul de tip 2. De precizat ca niciunul dintre participantii la studio nu avea cancer de ficat la debutul cercetarii. In timp, 6,5% din ei au fost diagnosticati cu diabet de tip 2, in relatie direct cu obezitatea de care acestia déjà sufereau. Peste 2.100 de persoane au dezvoltat apoi si cancer de ficat.

Atunci cand au comparat datele celor care erau obezi si aveau si diabet cu acelea ale celor care erau doar obezi, cercetatorii au constatat ca prima categorie avea un risc de 2,6 ori mai mare sa fie diagnosticati si cu cancer de ficat. Constatarile au fost facute dupa ce s-au luat in calcul si alti factori de risc precum fumatul si consumul de bauturi alcoolice. Studiul a mai aratat ca fiecare 5 centimetri in plus la talie mareste de 8 ori riscul de cancer de ficat. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in jurnalul Cercetari asupra Cancerului, din 14 octombrie.

„Aceste rezultate sunt inca un motiv pentru care este necesara pastrarea unei greutati corporale normale“, a mai spus Campbell. Cercetarea nu arata insa o relatie direct cauza-efect intre obezitate si cancerul de ficat, insa poate fi una din explicatiile cresterii alarmante a incidentei in randul populatiei americane obeze.

„Cancerul de ficat nu poate fi legat doar de consumul de alcool si de infectia cu virusul hepatitic. Pentru adultii cu diabet de tip 2, riscul de a face si cancer de ficat se dubleaza“.   Din punctul de vedere al sanatatii publice aceste informatii sunt importante, a conchis Katherine McGlynn, cercetator la Institutul National al Cancerului, pentru ca atat obezitatea, cat si diabetul sunt boli foarte frecvente, mai frecvente decat virusul hepatitic B sau C.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img