vineri, 19 aprilie, 2024

Obiceiul copiilor care creste exponential riscul de miopie

Distribuie:

Publicat:

Oftalmologii pediatri avertizeaza asupra riscului de miopie timpurie in randurile copiilor. Aceste afirmatii se bazeaza pe o serie de studii care au demonstrat ca statul la computer poate avea un impact negativ asupra vederii copiilor. Un studiu efectuat in Singapore, a aratat ca in doar trei ani, procentul de copii cu miopie la varste de 7-9 ani s-a dublat, ajungand la 34%. Statul la computer timp de mai multe ore are un efect negativ asupra vederii celui mic, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare mai mare decat oricare alta. Calculatorul necesita niste abilitati motorii specializate, pe care ochii tineri inca nu le-au dezvoltat. Abia atunci cand sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator. 

Parintii trebuie sa ia in calcul toate aceste probleme cauzate de computer. Potrivit Asociatiei Americane de Optometrie, impactul pe care calculatorul il are asupra vederii copiilor este legat de urmatorii factori: copiii au un grad redus de constiinta de sine. Astfel, ei pot sta ore intregi in fata calculatorului, uitand de sine, facand prea putine pauze. Aceasta activitate prelungita poate crea probleme oculare prin focalizarea atentiei asupra unui singur punct si prin efort indelungat; Copiii se adapteaza foarte usor. Ei cred ca ceea ce vad si modul in care vad este normal, chiar daca au probleme cu vederea. De aceea, este important ca parintii sa ii duca la control oftalmologic periodic si sa monitorizeze cu atentie timpul pe care copiii il petrec la computer. Copiii sunt in mod evident mai scunzi decat adultii. Din acest motiv scaunul, biroul si calculatorul trebuie adaptate, reglate ca pentru uzul unui copil, evitand astfel situatiile ce produc disconfort de a-si intinde mainile sau spatele pentru a ajunge la mouse, de a privi in sus la monitor sau de a nu atinge podeaua cu picioarele. 

in principiu, metodele de preventie a aparitiei sindromului utilizatorului de calculator sunt aceleasi ca la adult, dar mai restrictive in privinta perioadei de lucru. Trebuie incurajata alternarea activitatilor sedentare cu activitati variate, bazate pe miscare si trebuie limitate primele la mai putin de 2 ore pe zi. Foarte importante sunt un control oftalmologic periodic al copiilor, chiar si in situatia in care acestia nu acuza nici o problema ocularasi orientarea atentiei acestora si catre alte activitati, cu precadere catre cele care implica miscarea. Se spune ca prin ochi poti citi sufletul unui om ca pe o carte deschisa detinatoare de adevaruri. Sa nu permitem pragmatismului cotidian sa ne subjuge existenta, considerand computerele singurele surse de aflare a raspunsurilor si singurul mod de a trai.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img