joi, 28 martie, 2024

ȘOC la Tel Aviv – Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru CORUPȚIE

Distribuie:

Publicat:

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi seară definitivarea procedurii de inculpare a premierului în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, pentru acte de corupţie, urmând ca acuzaţiile formale să fie transmise instanţei, potrivit mediafax

"Decizia procurorului general în cazul premierului a fost luată după analizarea atentă a numeroaselor dubii exprimate de avocaţii acestuia în cursul audierilor desfăşurate la începutul lunii octombrie 2019. Toate suspiciunile au fost analizate profund, în cadrul procedurii prin care Biroul procurorului general a verificat sute de pagini referitoare la dubiile exprimate la audieri", anunţă Parchetul General din Israel, conform site-ului Ynetnews.com şi cotidianului Times of Israel.

Procurorul general Avichai Mandelblit a decis în februarie inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere, în trei dosare penale. Benjamin Netanyahu a fost audiat în octombrie, pentru a-şi prezenta argumentele împotriva inculpării. Acum, procedura de inculpare a fost definitivată, iar acuzaţiile vor fi prezentate formal instanţei judiciare.

Este prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în "Cazul 2000". Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon "Noni" Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Presa israeliană a relatat că şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.

De asemenea, Benjamin Netanyahu este inculpat pentru mită în "Cazul 4000", în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu este pus sub acuzare şi în "Cazul 1000", pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img