sâmbătă, 20 aprilie, 2024

OFICIAL! Cand va cumpara Romania primul sistem de rachete Patriot

Distribuie:

Publicat:

Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fie prezentat in Parlament, a anuntat, marti, ministrul Apararii NationaleMihai Fifor.
“Nu este un demers usor de a contracta echipamente militare. Sunt pasi care se fac si, de pilda, in relatia cu SUA in ceea ce priveste, de exemplu, achizitionarea sistemelor Patriot este o procedura destul de complexa, sunt niste acorduri care se fac intre guverne, sunt aprobari ale congresului SUA. Astazi avem deja confirmarea ca pentru primul sistem Patriot o sa avem scrisoarea de acceptare in cursul zilei de maine si in felul acesta deja suntem pe drumul cel drept, adica vom putea semna contractul pana la finele anului pentru primul sistem Patriot. Asta inseamna ca maine in sedinta de guvern vom aproba proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fim cu el in Parlamentul Romaniei, pentru ca vom urma procedura parlamentara. Da, pana la sfarsitul anului vom cheltui suma de 764 milioane de dolari pentru primul sistem Patriot”, a explicat ministrul Fifor la Europa FM. Ministrul a adaugat ca pentru achizitionarea a patru elicoptere se va plati in acest an un avans de 30% din total, iar la Brasov o echipa a MApN va avea discutii tehnice in aceasta saptamana cu cei de la Ghimbav pentru stabilirea valorii finale a contractului.

Guvernul, prin MApN, va incerca sa acopere in acest an doua dintre cele opt programe de inzestrare a Armatei aprobate de Parlament si CSAT, si anume achizitia primului sistem de rachete Patriot si implementarea acordului de cooperare industriala cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate, anunta recent Fifor.
In acest context, tot la Europa FM, ministrul Apararii a afirmat ca exista tot felul de provocari din partea Rusiei, prin care aceasta testeaza capacitatile NATO, precizand insa ca Romania este pregatita in orice moment sa faca fata acestor provocari, fie ca sunt din zona atacurilor cibernetice, fie prezente in spatiul aerian apropiat romanesc din zona Marii Negre.

“Sunt lucruri pe care Romania este pregatita sa le contracareze, pentru ca acesta este rolul nostru ca stat membru NATO in aceasta regiune.(..) Flota romaneasca se afla in curs de modernizare, ca alte capacitati ale Armatei romane, nu cred ca cineva incearca sa nu fie realist cand discutam despre acest aspect. Armata Romaniei, din pacate, a avut niste ani buni cand a fost subfinantata si programele de inzestrare au fost cumva date lateral. Guvernul PSD—ALDE si-a asumat alocarea de 2% si nu e un demers chiar usor de a contracta echipamente militare”, a adaugat ministrul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img