vineri, 29 martie, 2024

Oficial! Fara circ in Parlamentul Romaniei! Parlamentarii scandalagii vor fi sanctionati

Distribuie:

Publicat:

Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a adoptat marti un raport favorabil pentru o serie de modificari ale regulamentului acestui for legislativ, care se refera la masuri ce pot fi luate impotriva parlamentarilor care perturba activitatea din plen.

Propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor apartin presedintelui comisiei, Eugen Nicolicea.

"Este interzisa perturbarea activitatii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atat de la tribuna Camerei, cat si din sala de sedinte a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului. Presedintele de sedinta cheama la ordine deputatul care tulbura dezbaterile sau creeaza dezordine. In cazul in care, dupa chemarea la ordine, deputatul continua sa se abata de la regulament sau impiedica in orice mod desfasurarea normala a lucrarilor, presedintele de sedinta retrage cuvantul, iar daca acesta persista dispune eliminarea din sala. Secretarul general asigura fara intarziere punerea in aplicare a unei astfel de masuri disciplinare cu ajutorul personalului DAI al Camerei Deputatilor", prevede propunerea lui Nicolicea.

Potrivit acesteia, in cazul in care tulburarea persista si se produce o perturbare a activitatii parlamentare, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, presedintele de sedinta, in vederea restabilirii ordinii, suspenda reuniunea pentru o perioada de timp determinata sau o inchide. Aceasta se reia la convocarea presedintelui de sedinta. In cazul in care deputatul tulbura sedinta intr-un mod grav sau perturba lucrarile Parlamentului in mod repetat, incalcand prevederile art. 232, Biroul permanent propune sanctiunea corespunzatoare, mai stipuleaza proiectul. Nicolicea a mai propus introducerea unei sanctiuni pentru deputatii care tulbura dezbaterile: "Fara a aduce atingere dreptului de vot in sedinta de plen si, sub rezerva respectarii stricte a regulilor de conduita, suspendarea temporara a participarii deputatului la o parte sau la toate activitatile Parlamentului pentru o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare". Un alt articol prevede ca este interzisa desfasurarea de bannere si pancarte in plen. Raportul comisiei urmeaza sa fie aprobat de plenul Camerei Deputatilor pentru a putea fi aplicat, iar acest lucru se va intampla cel mai probabil in luna septembrie, in sesiunea ordinara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img