vineri, 29 martie, 2024

OFICIAL! PMP Iasi depune proiectul de hotarare privind adoptarea declaratiei de unire cu Republica Moldova

Distribuie:

Publicat:

Astazi, 14 martie 2018, conducerea PMP Iasi a depus propunerea de hotarare de Consiliul Local privind adoptarea declaratiei de unire a Republicii Moldova cu Romania precum si infiintarea unui punct destinat iesenilor care doresc sa semneze documentul. Evenimentul a avut loc la ora 12.00, in fata Primariei Municipiului Iasi. Ulterior proiectul se va depune si la Pascani si in toate localitatile unde PMP are consilieri locali.

100 de ani au trebuit Romaniei si Republicii Moldova sa inteleaga ca este momentul sa redevina o singura tara. 100 de ani ne-au trebuit noua, romanii de pe ambele maluri ale Prutului, sa intelegem ca sta in puterea noastra sa cerem reintregirea tarii si ca uniti ne putem face auzita vocea. 

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Romania, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Romania. 

Ȋn conditiile ȋn care decretul regal de promulgare a actului unirii Basarabiei cu Romania, dat de Regele Ferdinand I, a fost semnat la Iasi, astazi, Consiliul Local Iasi trebuie sa-si asume, oficial, declaratia de sustinere a unirii a Republicii Moldova cu Romania. Anul Centenarului trebuie sa fie marcat de acest eveniment care va da grai dorintelor bunicilor si parintilor nostri. 

Consiliul Local Iasi are sansa de a scrie istorie, calcand pe urmele celor aproape 100 de localitati din Republica Moldova care au semnat si asumat declaratia de sustinere a unirii celor doua tari. Cele mai importante argumente pentru aceasta decizie sunt cele istorice, marcate de lupta pentru reintregirea spirituala si nationala. Suferintele trecutului, lupta pana la sange pentru pamantul romanesc, trebuie omagiate astazi. Nu trebuie uitate nici deportarile catre lagarele sovietice sau puscariile din care intelectuali romani de seama, reprezentanti ai bisericii si ostirii, lideri politici si nenumarati luptatori pentru libertatea si demnitatea natiunii romane, multi ramasi anonimi, nu s-au mai intors. 

De-a lungul timpului, Republica Moldova a pastrat vie suflarea romaneasca in ciuda deciziilor luate in vara anului 1939, cand Stalin si Hitler au semnat tratatul de distrugere si impartire a teritoriilor, pactul Ribbentrop – Molotov, o decizie fara precedent in istorie, care, din pacate, si astazi mai este in vigoare.  

Totodata, ca argumente pentru prezenta propunere de hotarare de Consiliu Local putem aduce ȋn discutie si: 

1. Originea comuna si identitatea nationala a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului
2. Limba oficiala recunoscuta de Curtea Constitutionala a Republicii Moldova este romana
3. Obligatia morala pe care o are Romania fata de Republica Moldova

Prin prisma celor prezentate, si convinsi de faptul ca fiecare consilier local va da curs solicitarii noastre de a fi parte din istoria reintregirii tarii, Partidul Miscarea Populara Iasi solicita adoptarea prin hotarare de Consiliu Local a declaratiei de sustinere a unirii dintre Republica Moldova si Romania precum si amenajarea unui punct unde iesenii sa poata sa semneze documentul ȋn cauza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img