vineri, 29 martie, 2024

OFICIAL! Regina Marii Britanii a semnat legea care permite declansarea Brexit-ului

Distribuie:

Publicat:

Regina Elisabeta a II-a promulgat joi legea care permite premierului britanic Theresa May sa declanseze negocierile de iesire din Uniunea Europeana, a anuntat presedintele parlamentului, John Bercow, transmite AFP, potrivit agerpres.

Semnatura reginei, o formalitate dupa adoptarea legii de catre parlament luni, inseamna ca sefa guvernului este de acum libera sa declanseze in orice moment procedura privind Brexit-ul, dupa care vor urma doi ani de negocieri.

Theresa May a anuntat marti ca va trimite pana la sfarsitul lunii martie o scrisoare Consiliului European pentru a informa despre decizia Marii Britanii de a iesi din UE, in conformitate cu rezultatul referendumului de la 23 iunie 2016.
 
Voi reveni in parlament pana la sfarsitul lunii pentru a notifica decizia mea imediat ce voi activa oficial Articolul 50” al Tratatului de la Lisabona, a afirmat ea in legislativ, fara a oferi o data exacta.

Odata activat Articolul 50, Marea Britanie si UE vor avea la dispozitie doi ani pentru finaliza negocierile de iesire.
Sarcina se anunta dificila, deoarece Londra si Bruxellesul vor trebui sa anuleze peste patru decenii de relatii comune, intr-un moment in care UE va celebra 60 de ani de la Tratatul de la Roma. Liderii celorlalte 27 de state membre s-ar putea reuni la 6 aprilie pentru un summit menit a defini ‘liniile directoare’ in negocierile viitoare. Insa discutiile nu vor incepe practic decat peste cel putin doua luni, timp in care Comisia Europeana isi va pune la punct planul detaliat privind negocierile. Negociatorul-sef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a subliniat ca va trebui sa se ajunga la un acord pana in octombrie 2018, pentru ca procedura sa se finalizeze la timp.

Printre subiectele fierbinti va figura in special costul iesirii din UE: Bruxellesul ar putea cere Marii Britanii pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor deja asumate de Londra in privinta contributiei la bugetul european.

Situatia cetatenilor din UE instalati in Marea Britanie va trebui de asemenea clarificata: Theresa May refuza pentru moment sa le garanteze drepturile pana nu va obtine asigurari similare pentru cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img