sâmbătă, 20 aprilie, 2024

OFICIAL! Romania arecea mai mare crestere economica din UE in trimestrul trei

Distribuie:

Publicat:

Vesti bune pentru Guvernul Tudose vin chiar de la Eurostat. Romania a inregistrat in trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atat in raport cu perioada similara a anului trecut cat si comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an, conform unei estimari revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Potrivit Eurostat, in trimestrul al treilea, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au crescut cu 2,6% comparativ cu perioada similara din 2016. Cele mai mari cresteri anuale din UE in perioada iulie-septembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (8,6%), Malta (7,7%) si Letonia (6,2%). Niciun stat membru UE nu a raportat scaderea PIB-ului in trimestrul trei din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016.

De asemenea, in trimestrul trei din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, dupa un avans de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2017. Cele mai mari cresteri trimestriale din UE in perioada iulie-septembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (2,6%), Malta (1,9%) si Letonia (1,5%). Singurul declin trimestrial s-a inregistrat in Danemarca, minus 0,6%.

Conform estimarilor 'semnal' publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in 2017 in termeni reali cu 2,6% in trimestrul trei fata de trimestrul precedent, in timp ce raportat la perioada similara a anului trecut avansul a fost de 8,8% pe serie bruta si de 8,6% pe serie ajustata sezonier. Premierul Mihai Tudose declara recent ca anul viitor Romania ar putea inregistra o crestere economica de peste 6%, in conditiile in care anul in curs se va incheia cu acelasi procent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img