joi, 25 aprilie, 2024

OFICIAL! Se SCUMPESC carburantii! Cu cat va creste pretul

Distribuie:

Publicat:

Supraacciza la carburanti a intrat in vigoare vineri, data de la care va fi o crestere cu 0,16 lei pe litru la pompa pentru benzina si motorina. O noua majorare se va aplica incepand din 1 octombrie. OMV Petrom a majorat pretul benzinei si motorinei cu 9 bani pe litru, in aceasta dimineata la ora 00.00, dat fiind ca de astazi intra in vigoare acciza crescuta la benzina si motorina, anunta Economica.net. Dupa majorarea de azi, in statia Petrom de pe Soseaua Alexandriei, cea mai ieftina din Bucuresti, benzina standard are un pret de 4,84 lei pe litru, iar motorina standard costa 4,75 lei pe litru. Sortimentele premium s-au scumpit si ele, motorina extra ajungand la 5,03 lei pe litru, iar benzina extra 99 la 5,31 lei pe litru, la aceasta statie.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti in doua etape – de la 15 septembrie si 1 octombrie. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, anunta ca introducerea supraaccizei va genera o majorare de cate 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanti – benzina cu plumb, fara plumb si motorina.

“Aceasta masura se produce in etape pentru a nu produce un soc la nivelul consumului, soc care poate genera cresteri de pret, ar urma scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat, avand incasari mai mici la bugetul de stat si nu se mai atinge un obiectiv”, a afirmat Ionut Misa in data de 30 august.

O zi mai tarziu, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa nu majoreze acciza la carburanti, ci sa imbunatateasca sistemul de rambursare a taxei pe valoare adaugata (TVA) strainilor, astfel incat Romania sa devina un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg in Europa de Vest.

“In caz contrar, o majorare a accizei la carburanti ar putea aduce pierderi la bugetul de stat. Tacit, Ministerul de Finante recunoaste acest lucru prin faptul ca doreste implementarea supra-accizei in doua etape, de la 15 septembrie si 1 octombrie 2017, cu scopul de a evita un soc pe piata”, sustin reprezentantii UNTRR.

Ulterior, transportatorii rutieri au primit asigurari din partea guvernantilor ca pretul carburantilor nu va creste dupa majorarea accizei, iar in caz contrar ar putea fi reluata schema de rambursare a supraaccizei.

“Prim-ministrul si ministrul de Finante au dat asigurari ca nu se vor inregistra cresteri de pret la carburanti incepand cu 15 septembrie si 1 octombrie, in conditiile in care pretul petrolului va ramane constant. Daca se vor inregistra totusi majorari de pret dupa 15 septembrie si 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurari ca este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei catre transportatorii rutieri”, preciza UNTRR intr-un comunicat transmis pe 5 septembrie.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atentia intr-o conferinta sustinuta tot in data de 5 septembrie ca preturile la combustibili au crescut deja, fara ca acciza sa fi fost introdusa.

“Cand introduci o masura in economie, economia o absoarbe, o asimileaza. Las-o acolo! De ce sa scoti la 1 ianuarie 2017 o acciza ca sa o introduci peste 9 luni? Ce se intampla de fapt in economie? In momentul in care scoti o taxa, cuantumul scaderilor de preturi nu e egal cu cuantumul taxi respective, iar cand o reintroduci, fapt ce s-a intamplat zilele acestea, deja preturile au fost crescute fara ca acciza sa fi fost introdusa. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate si stabilitate”, a spus Florin Jianu.

In Romania, se consuma anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanti, din care 5 miliarde de litri motorina si 2 miliarde de litri benzina. De la momentul la care a fost anuntata aceasta masura, preturile carburantilor la pompa au inceput sa creasca.

Premierul Mihai Tudose a sustinut ca nu decizia de a introduce supraacciza la carburanti a generat cresteri de preturi la pompa pentru ca nu a intrat inca in vigoare si a precizat ca in urmatoarea perioada are programate intalniri cu reprezentantii companiilor petroliere, iar in cazul in care va constata ca preturile au crescut preventiv, va lua masuri in consecinta.

“Pretul nu poate numai sa scada, dar in mod cert nu este influenta accizei, fiindca acciza inca nu a intrat in vigoare (…) O sa avem o discutie pe 15-16 septembrie, sa vedem exact care a fost influenta. Daca barilul a crescut, o sa avem o discutie, daca au avut alte cheltuieli, este alta discutie, iar daca a crescut artificial, cred ca nu mai avem nicio discutie”, a declarat, marti, Mihai Tudose, intrebat despre cresterea preturilor carburantilor la pompa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img