sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Oficiali canadieni au primit acces consular la cel de al doilea cetatean canadian arestat in China

Distribuie:

Publicat:

Oficiali canadieni au primit acces consular la cel de al doilea cetăţean canadian arestat în China săptămâna trecută, după ce directoarea financiară a Huawei a fost reţinută în Canada la începutul acestei luni, relatează dpa şi AFP preluate de Agerpres.

"Astăzi, Canada a primit acces consular la Michael Spavor", se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Ottawa. 

Ambasadorul Canadei în China, John McCallum, s-a întâlnit cu antreprenorul canadian, potrivit comunicatului. 

"Oficiali consulari canadieni continuă să asigure servicii consulare pentru el şi familia lui şi vor continua să încerce să obţină acces la dl Spavor", se mai menţionează în textul citat. 

Arestarea lui Spavor în apropierea frontierei cu Coreea de Nord a fost interpretată drept un nou pas în intensificarea tensiunilor dintre China şi Canada, care au explodat când Canada a arestat-o la începutul lunii pe directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou. 

Meng Wanzhou a fost arestată pe 1 decembrie, în aceeaşi zi în care preşedintele american Donald Trump şi cel chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit şi au ajuns la un armistiţiu în războiul comercial dintre primele două economii ale lumii. 

SUA cere extrădarea lui Meng pentru acuzaţii de fraudă legate de posibile încălcări ale sancţiunilor SUA la adresa Iranului. 

Beijingul a confirmat săptămâna trecută că Spavor şi al doilea cetăţean canadian arestat, fostul diplomat Michael Kovrig, sunt investigaţi pentru periclitarea securităţii naţionale, o decizie văzută de unii ca o replică la arestarea lui Meng. 

Canada a explicat că nu a existat nici un amestec politic şi că oficialii din ţara nu au avut de ales decât să se supună tratatului de extrădare cu SUA şi să o aresteze pe Meng la solicitarea autorităţilor americane. 

Canadienii sunt "suspectaţi de implicare în activităţi care periclitează legea securităţii naţionale a Chinei", a precizat anterior în cursul acestei săptămâni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang. 

Autorităţile chineze le-au oferit acces consular oficialilor canadieni la Michael Kovrig vineri, notează dpa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img