marți, 23 aprilie, 2024

ONG-uri internationale denunta un proiect de lege care extinde statutul de agent al strainatatii la persoane fizice, in Rusia

Distribuie:

Publicat:

Organizaţii nonguvernamentale internaţionale pentru apărarea drepturilor omului au denunţat marţi un proiect de lege din Federaţia Rusă menit să extindă statutul de "agent al străinătăţii" la jurnalişti şi internauţi, calificându-l drept un nou mijloc de a reduce la tăcere opoziţia, informează AFP potrivit Agerpres.

Aceste amendamente, adoptate în unanimitate marţi în a doua lectură de camera inferioară a Parlamentului, etapă decisivă în sistemul legislativ rus, ar urma să-i permită Ministerului Justiţiei să desemneze drept "agenţi ai străinătăţii" persoane fizice ce lucrează pentru mass-media ce intră sub incidenţa acestei clasificări.

Pentru aceasta, va fi necesar ca aceşti indivizi să primească o remunerare de la aceste mass-media, a explicat Leonis Levin, unul dintre deputaţii aflaţi la originea textului.

Nouă ONG-uri de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, atenţionează că noile amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci şi pe orice blogger sau internaut care beneficiază de burse, finanţare sau venituri de la o mass-media vizată.

"Va deveni un mijloc de a reduce la tăcere opoziţia", au denunţat ONG-urile într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat aceste temeri drept "poveşti de groază".

Unul dintre autorii textului, Andrei Klimov, a precizat că el va fi îndreptat împotriva conţinuturilor de natură politică. "Dacă o persoană scrie despre hockey sau despre vânătoarea de fluturi, nu va fi recunoscută drept agent al străinătăţii", a declarat el pentru ziarul Kommersant.

Amendamentele în cauză ar urma să fie adoptate definitiv joi, în urma celei de-a treia şi ultime lecturi.

Din 2012, o lege din Rusia le permite autorităţilor să desemneze drept "agenţi ai străinătăţii" asociaţii care primesc finanţări din afara Rusiei şi care au "activitate politică". În 2017, această posibilitate a fost extinsă la mass-media care lucrează în Rusia şi acum ar putea fi vizate persoanele fizice

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img